пʼятниця, 12 червня 2015 16:45

95 років урочисто відкрили Панамський канал
7

Фото: facebook.com

12 червня 1920 року офіційно відкрито Панамський канал - штучну водну артерію, яка з'єднала Тихий океан з Карибським морем. Його довжина склала 81,6 кілометрів. Будівництво розпочалося в 1904 році під егідою Міністерства оборони США, які нав'язали Панамі свої умови договору оренди цих територій. Вже в 1914 році каналом пройшло перше судно. Але через зсуви відкриття довелося відкласти до 1920 року.

Первинний задум будівництва каналу, що сполучає два океани, відноситься до XVI століття. Проте, перша спроба будівництва судноплавного шляху на Панамському перешийку датується лише 1879. У Франції була створена "Загальна компанія міжокеанського каналу", акції якої придбало понад 800 тисяч людей. До 1888 на будівництво каналу було витрачено майже в 2 рази більше коштів, ніж передбачалося, а виконано було тільки третину робіт. Компанія збанкрутувала, що спричинило розорення тисяч дрібних власників акцій.

Іспано-американська війна 1898 підсилила намір США побудувати канал на Панамському перешийку в цілях посилення впливу в Західній півкулі. У 1901 Сполучені Штати уклали з Великобританією договір Хея — Паунсфота, за яким Штати отримали виняткове право на спорудження даного каналу. У 1903 США підтримали вимогу Панами про відділення від Колумбії і як винагороду отримали у Панами зону для будівництва каналу.

До спорудження каналу військове міністерство США приступило в 1904. Будівельникам каналу в умовах вологого тропічного клімату довелося зіткнутися з численними труднощами, в числі яких — епідемії і обвали. Щонайменше 27,5 тисяч робітників загинули в ході будівництва. Перше судно по каналу пройшло 15 серпня 1914 року. Офіційне відкриття каналу відбулося лише 12 червня 1920.

Зараз ви читаєте новину «95 років урочисто відкрили Панамський канал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі