пʼятниця, 05 червня 2015 10:35

68 років тому було започатковано план Маршалла для відновлення Європи

Автор: Wikipedia
  Джордж Кетлет Маршалл-молодший - американський політичний та військовий діяч, генерал армії США (16 грудня 1944), начальник штабу Армії США (1939–1945), державний секретар (1947–1949) і міністр оборони США (1950–1951), ініціатор плану Маршалла, лауреат Нобелівської премії миру 1953.
Джордж Кетлет Маршалл-молодший - американський політичний та військовий діяч, генерал армії США (16 грудня 1944), начальник штабу Армії США (1939–1945), державний секретар (1947–1949) і міністр оборони США (1950–1951), ініціатор плану Маршалла, лауреат Нобелівської премії миру 1953.

5 червня 1947 року державний секретар США Джордж Маршалл виступив у Гарвардському університеті з програмою активної підтримки європейських країн, економіка котрих була зруйнована під час Другої Світової війни. Вона була підтримана Конгресом і 3 квітня 1948 року президент Трумен підписав відповідний закон. З 1948 по 1951 рік європейські країни отримали допомогу на суму 15 мільярдів доларів.

Після закінчення Другої Світової війни значна частина Європи була спустошена - постраждали великі промислові міста, міждержавна торгівля практично припинилась, мільйони людей перебували в таборах для біженців, живучи на гуманітарну допомогу фондів Організації Обєднаних Націй, в більшості країн відчувався брак продовольства. Пошкоджена війною транспортна інфраструктура не давала можливості в необхідному темпі відновлювати економіку Європи. У більшості західноєвропейських країн сільськогосподарське виробництво було на рівні 83%, промислове виробництво - 88%, а експорт - лише 59% порівняно з 1938 роком. У Німеччини ці показники були ще нижчими - промислове виробництво впало на 55%, а сільськогосподарське - на 25%.

Єдині з держав-учасниць Другої Світової війни, які на момент її закінчення демонстрували економічне зростання були США і Канада. Однією з небагатьох проблем їх економік був невеликий експорт. Тому, на думку Джорджа Маршалла, досягнення економічної стабільності в Європі якнайкраще відповідало інтересам США, які розглядали цей регіон як потенційно великий експортний ринок. План реконструкції європейських країн, з яким виступив Джордж Маршалл 5 червня 1947 року, знайшов підтримку і вже 12 липня у Парижі зібралися представники 16 країн Західної Європи. На цю нараду запрошувались і держави Східної Європи, однак, Радянський Союз блокував намір Польщі і Чехословаччини приєднатись до Плану Маршалла, вбачаючи в ньому загрозу американської експансії; двомісячні переговори Маршалла і міністра закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова в січні-лютому 1947 року не досягли успіху і допомоги США була позбавлена Східна Німеччина, яка була під радянською окупацією.

Розглядаючи американську допомогу як інструмент політичного впливу, Радянський Союз вжив рішучих заходів у окупованих країнах Східної Європи - в серпні 1947 року в Угорщині та Болгарії були репресовані незалежні політичні партії, а у вересні в Польщі була проведена нарада компартій східноєвропейських країн, на якій План Маршалла був названий "планом поневолення Європи" і причиною поділу світу на "два табори - імперіалістичний і демократичний".

За рішенням Паризької конференції була створена Адміністрація економічного співробітництва, а в США - Урядовий комітет з вивчення економічного стану країн, що висловили бажання отримати допомогу, і їх можливостей прийняти таку допомогу. Практична реалізація Плану Маршалла розпочалась 4 квітня 1948 року з прийняттям Конгресом США закону "Про економічне співробітництво", який передбачав чотирирічну програму економічної допомоги. Однією з умов отримання допомоги було виведення комуністів з урядів, що і було здійснено в усіх країнах Західної Європи. До грудня 1951 року США надали 13 країнам Європи допомогу у розмірі 13,3 млрд доларів (148 млрд в цінах 2013 року), більшу частину яких отримали Велика Британія (2,8 млрд), Франція (2,5 млрд), Італія та Німеччина (по 1,3 млрд). Поставки із США були направлені на запобігання голоду (надавались у вигляді дотацій), розвиток промисловості (промислове устаткування) та ринку споживання (промислові товари, сировина, мале машинобудування).

План Маршалла виявився одним з найуспішніших економічних програм в історії - за короткий час була відновлена економіка і суттєво підвищена конкурентоспроможність європейського експорту, європейські країни змогли розрахуватись за зовнішніми боргами, було послаблено вплив СРСР і комуністичного руху. За чотири роки валовий внутрішній продукт західноєвропейських країн підвищився на 33%, сільськогосподарське виробництво зросло на 11%, промислове - на 40%, обсяг торгівлі - на 40%.

Зараз ви читаєте новину «68 років тому було започатковано план Маршалла для відновлення Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі