четвер, 26 лютого 2015 11:29

409 років тому голландці вперше досягли берегів Австралії

Автор: Wikipedia
  Віллем Янсзон
Віллем Янсзон

26 лютого 1606 року члени експедиції голландської Ост-Індської компанії під керівництвом капітана Віллема Янсзона висадилися поблизу сучасного півострова Кейп-Йорк і стали першими європейцями, що досягли Австралії (Янсзон помилково вважав відкрите ним узбережжя частиною острова Нова Гвінея і назвав його Нова Зеландія).

У 1598 році 28-річний Віллем Янсзон став співробітником голландської Ост-Індської компанії і за п'ять років дослужився до посади капітана судна "Duyfken" ("Голубчик"), яке 18 листопада 1605 року відпливло з міста Бантам (поблизу сьогоднішньої Джакарти, Індонезія) для дослідження острова Нова Гвінея. Хоча всі записи його плавання були втрачені, їх вдалось відновити в 1670 році за картами, складеними Янсзоном.

Рухаючись деякий час вздовж західного узбережжя Нової Гвінеї, корабель Янсзона повернув на південь, перетнув східну частину Арафурського моря і 26 лютого 1606 року досягнув суші в районі сучасного півострова Кейп-Йорк (біля нинішнього міста Вейпа, штат Квінсленд). Команда висадилась на заболочений берег в районі ріки Пеннефазер. Рухаючись вздовж узбережжя було відкрито русла ще кількох рік, проте в цілому територія виявилась малопридатною для життя. Налагодити хороші стосунки із аборигенами не вдалось, незважаючи на подарунки, а після низки конфліктів через жінок, в результаті яких було вбито десять голландців і спалено їх шлюпки, "Голубчик" взяв курс на північ і в липні повернувся у Бантам.

За картами Янсзона майже через 40 років для дослідження території, яка вважалась частиною острова Нова Гвінея і була названа Нова Зеландія, відправилась експедиція Абеля Тасмана, який вивчив північно-західне узбережжя Нової Голландії (за рік до цього, в 1643 від відкрив острів Тасманія і острови, які сьогодні іменуються Нова Зеландія). Лише в 1770 році англієць Джеймс Кук під час своєї першої експедиції відкрив протоку між Новою Гвінеєю та Австралією і став першим європейцем, що досяг східного узбережжя Австралії, довівши, що вона є гігантським островом.

У 1783 році британський уряд спорядив флот з 11 суден і 1487 людей, для того, щоб заснувати на відкритих Куком землях першу європейську колонію - 26 січня 1788 року у сучасній Сіднейській бухті було піднято британський прапор на місці поселення, основу якого склали 778 в'язнів (з них 192 жінки), вислані за межі Великобританії. Сьогодні день заснування Сіднею відзначається в Австралії як національне свято.

Зараз ви читаєте новину «409 років тому голландці вперше досягли берегів Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі