вівторок, 27 травня 2014 18:00

261 рік тому завершилось будівництво Андріївської церкви у Києві - однієї з найбільших святинь України
9

Андріївська церква
Фото: primetour.ua
Андріївська церква
Андріївська церква

261 рік тому в Києві у цей день завершилося будівництво Андріївської церкви.


27 травня 1753 року за проектом архітектора Бартоломео Растреллі завершено будівництво Андріївської церкви на Андріївській горі в пам'ять відвідин Києва імператрицею Росії Єлизаветою Петрівною.


Будували церкву на місці колишньої Хрестовоздвиженської церкви. Роботами керував зодчий І. Мічурін. Під його керівництвом вдалося звести справжній архітектурний шедевр - однокупольну 46-метрову церкву з п'ятиглавим завершенням у формі хреста в стилі бароко.

Сама будівля церкви спирається на двоповерховий будинок-стилобат з 8 кімнатами на кожному поверсі, стіни якого виконують роль фундаменту храму.


Навколо церкви збудована балюстрада, з якої відкривається неповторна панорама Подолу й Дніпра.


Вражає також внутрішнє оздоблення. Триярусний іконостас оздоблено різьбленим позолоченим орнаментом, скульптурою й живописом, який у XVIII ст. виконали майстри О. Антропов та І. Вишняков.

Сьогодні Андріївська церква є парафією УАПЦ і входить до складу Національного заповідника "Софія Київська".

За легендою, в тому місці, де зараз котить свої хвилі Дніпро, колись було море. Апостол Андрій піднявся на пагорб, встановив на ньому хрест, та промовив, що тут з'явиться велике християнське місто, після чого, води морські відступилися. Якась їх частка сховалася під Андріївську гору. Коли тут будували церкву, начебто знайшли джерело.

З того часу на горі стали зводити дерев'яні церкви, які замінювали одна одну, поки не була збудована нинішня кам'яна Андріївська церква. Цікаво, що в Андріївській церкві немає дзвонів. Кажуть, що тільки-но пролунає звук дзвонів, як вода прокинеться та затопить не лише Старий Київ, але й Лівбережжя, яке в давнину ще не було Києвом.

Зараз ви читаєте новину «261 рік тому завершилось будівництво Андріївської церкви у Києві - однієї з найбільших святинь України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі