понеділок, 15 грудня 2014 11:29

223 роки тому американці отримали право носити зброю

223 роки тому американці отримали право носити зброю
Джеймс Медісон

15 грудня 1791 року після ратифікації штатом Вірджинія набув чинності "Білль про права" - перші десять поправок і доповнень до конституції США 1787 року.

Відсутність в тексті Конституції США статей, які гарантують громадянські права, уже в перші роки існування американської держави стало однією з основних тем політичних розбіжностей. Від президента, уряду і конгресу суспільство очікувало обіцяного ще Конституційним конвентом правового документу, який гарантував би громадянам країни їх права і свободи.

Протягом чотирьох років після прийняття конституції Конгрес збирав пропозиції від штатів. Основні із запропонованих поправок знайшли відображення в підготованих Джеймсом Медісоном доповненнях, які містили гарантії прав на свободу віросповідання, слова і друку, свободу зборів, прав на зберігання і носіння зброї, на недоторканість особистості і житла, на справедливе правосуддя.

У вересні 1789 року Перший конгрес США під головуванням Джеймса Медісона прийняв дванадцять поправок до конституції і направив їх у штати для ратифікації. Поправки, відомі як "Білль про права", мали за мету захистити права громадян країни, а також закріпити за штатами повноваження на вирішення всіх правових питань, не делегованих федеральному уряду. В основу "Білля" було покладено англійський "Білль про права" 1689 року, а також Декларацію прав штату Вірджинія, проголошену в 1787 році.

15 грудня 1791 року Вірджинія стала 10-м із 14-и штатів, в якому були ратифіковані 10 із 12 поправок, що склало необхідні дві третини для набуття "Біллем" чинності по всій території США.

Дві незатверджені поправки стосувались пропорційної системи представництва в органах влади і регуляції питання фінансової підтримки виборчих кампаній кандидатів до конгресу. Перша з цих поправок так ніколи й не була прийнята, а інша (про заборону змінювати зарплату сенаторів і представників до їх переобрання) була затверджена більш, ніж через 200 років - в 1992-у - і стала 27-ю поправкою.

Зараз ви читаєте новину «223 роки тому американці отримали право носити зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі