четвер, 09 березня 2017 05:25

203 роки тому народився Тарас Шевченко

203 роки тому народився Тарас Шевченко
Фото Тараса Шевченка 1859 року.

9 березня (25 лютого за старим стилем) 1814 року у селі Моринці Катеринославської губернії (сучасний Звенигородський район Черкаської області. - ред.) народився поет і художник Тарас Шевченко.

Батьками Тараса були Григорій Іванович Шевченко і Катерина Якимівна Бойко. Кріпаки магната генерал-лейтенанта Василя Васильовича Енгельгарда. Через рік після народження Тараса родина переїздить із Моринців до Кирилівки. У родині Тараса Шевченка було 7 дітей. Старші: Катерина та Марія, брат Микита, молодші: Ярина, Марія, брат Йосип.

1843 року Шевченко змалює хату в Кирилівці, де провів дитинство. У 8 років батько віддав Тараса до школи, до кирилівського дячка-вчителя Павла Рубана. 1823 року, коли Тарасу було 9 років, померла мати. Батько одружується вдруге на Оксані Терещенко, 1825 року помирає батько Тараса.

Малий Тарас живе у дядька Павла, який став опікуном сиріт. Потім іде школярем-попихачем до кирилівського дяка Петра Богорського.Там йому не давали їсти. Звідти він тікає у Лисянку до диякона-живописця, а згодом - у село Тарасівку до дяка-маляра, але дяк відмовив йому. Утративши надію стати маляром, Шевченко повертається до Кирилівки й пасе громадську череду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 78 бутонів квітів з японської глини одягне на голову балерина Катерина Кухар на день народження Шевченка

1827 року Тарас наймитує у кирилівського священика Григорія Кошиця. Із ранніх років він цікавився народною творчістю, у дяків навчився читати й писати, рано проявив хист до малювання, який помітив маляр із села Хлипнівці, але на той час Шевченкові виповнилося 14 років і його зробили козачком пана Енгельгардта. Пан законтрактував Тараса на чотири роки Ширяєву - різних живописних справ майстру.

Після цього Шевченко починає активно малювати. Він стає студентом Академії мистецтв. Починає писати поетичні твори.

За участь у Кирило-Мефодіївському товаристві його арештовують. Засилають до Оренбургу та в Казахстан.

Після звільнення із заслання він подорожує Україною. Видає "Буквар" для недільних шкіл. Отримує звання академіка з гравірування на міді.

Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року. В Академії мистецтв над його домовиною виголосили промови українською, російською та польською мовами.

Українці Криму планують зустрітись на день народження Тараса Шевченка. Про це повідомив керівник Українського культурного центру в Криму Леонід Кузьмін.

Зараз ви читаєте новину «203 роки тому народився Тарас Шевченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі