четвер, 18 грудня 2014 11:30

149 років тому на території Сполучених Штатів Америки офіційно скасували рабство

149 років тому на території Сполучених Штатів Америки офіційно скасували рабство
Авраам Лінкольн

18 грудня 1865 року після ратифікації необхідними трьома чвертями штатів, 13-а поправка до Конституції США, котра забороняла рабство в усіх його формах, була офіційно проголошена частиною основного закону країни.

Перед Громадянською війною Авраам Лінкольн та інші керівники Республіканської партії США прагнули не самої заборони рабства як явища, а лише обмеження його поширення на нові території і штати на Заході країни. Однак ця позиція викликала протидію політиків Півдня, котрі вважали, що зростання кількості нерабовласницьких штатів поставить під загрозу їх позиції. В листопаді 1860 року, після обрання Лінкольна президентом, сім південних штатів об'єднались у Конфедеративні Штати Америки, в той час як чотири інших рабовласницьких штати залишились у складі США.

З початком Громадянської війни Лінкольн закликав до повної ліквідації рабства, і республіканський уряд відразу ж виявив переваги такої позиції - звільнення рабів позбавить конфедератів основної робочої сили і приверне на Північ велику кількість людей і потенційних солдатів. В 1862 році Конгрес анулював всі закони, що були юридичною основою рабства, заборонив рабство на всій території США і надав повноваження Лінкольну рекрутувати колишніх рабів до армії. 1 січня 1863 року президент Лінкольн формально оголосив Прокламацію Звільнення; її дія розповсюджувалась на чотири рабовласницькі штати, що залишились у складі США і три південних, що контролювались армією Півночі. З цих пір Громадянська війна перетворилась з війни проти сепаратистів на війну за свободу.

Однак з наближенням остаточної поразки конфедератів, Лінкольн зрозумів, що Прокламація Звільнення, як ефективна юридична дія воєнного часу, після війни виявиться непідкріпленою конституційно. Тому Республіканська партія внесла на розгляд Конгресу 13-у поправку до Конституції, і в квітні 1864 року вона була прийнята контрольованим республіканцями Сенатом. Однак Палата представників, в котрій демократи мали значно більше представництво, до січня 1865 року так і не набрала необхідних двох третин голосів для проголошення поправки законом.

Проте 18 грудня 1865 року Алабама стала 27 штатом, в котрому 13-а поправка була ратифікована, що склало 3/4 штатів, необхідних для проголошення її чинною по всій території США, і 18 грудня 1865 року, через 246 років, після появи перших негрів-рабів у штаті Вірджинія, 13-а поправка стала частиною Конституції і рабство у США було заборонене законодавчо.

Зараз ви читаєте новину «149 років тому на території Сполучених Штатів Америки офіційно скасували рабство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі