понеділок, 12 січня 2015 11:34

136 років тому британці почали наступ на незалежну державу зулусів
3

Кололь зулусів Кетшвайо. 1875 рік
Фото: Wikipedia
Битва біля Улунді
Зулуський воїн

12 січня 1879 року наступ британських військ під командуванням генерал-лейтенанта Фредеріка Аугустуса на Зулуленд став початком Англо-зулуської війни, яка тривала сім місяців і призвела до анексії Зулуленду і його приєднання до південно-африканської республіки Наталь.

Як бури (або африканери), нащадки голландських поселенців, так і зулуси почали колонізувати південь Африки в 17 столітті - бури спочатку освоювали території на півдні, в районі мису Доброї Надії, а зулуси прийшли з півночі і оселились вздовж ріки Тугела.

У 1830-х роках Британія заявила свої претензії на Капську область, заселену африканерами, чим змусила їх мігрувати на північ, і в 1838 році між ними і зулусами відбулись перші військові сутички. Через суттєві відмінності у військовій оснащеності в 1840 році бури перемогли зулусів, позбавили влади їх правителя Дінгане і змусили його сина Мпанде визнати васальну залежність Зулуленду від нової бурської республіки Наталь. У 1843 році Наталь завоювали британці, які заявили свої претензії і на Зулуленд.

У 1872 році після смерті Мпанде до влади в Зулуленді прийшов його син Кетшвайо. Він відмовився підкоритися британцям і в грудні 1878 року відхилив їхню вимогу розпустити зулуську армію і підтвердити васальну залежність. У відповідь 12 січня 1879 року англійські війська увійшли на територію Зулуленду, але в перших же двох битвах зазнали відчутних поразок. Вони втратили загиблими і пораненими кілька тисяч осіб і лише 29 березня в битві в районі Камбула здобули першу перемогу. У липні в бою біля столиці Зулуленда Улунді погано озброєні війська Кетшвайо втратили понад 10 тисяч убитими і були змушені капітулювати.

Кетшвайо був висланий із Зулуленду і помер в 1884 році. Через три роки Британія анексувала Зулуленд і приєднала його до Наталя, який в 1910 році увійшов до складу Південно-Африканського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «136 років тому британці почали наступ на незалежну державу зулусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі