четвер, 04 лютого 2016 13:00

13 років тому розпалася Югославія

13 років тому  розпалася Югославія

4 лютого 2003 року у Бєлграді відбулось засідання парламенту Сербії і Чорногорії, який проголосив створення конфедерації Союзна держава Сербії та Чорногорії, яка стала спадкоємницею Союзної Респібліки Югославія, проголошеної в 1992 році після виходу зі складу Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії Словенії, Хорватії, Македонії та Боснії і Герцеговини. Про це повідомляє видання "Цей день в історії".

Після розпаду Австро-Угорщини об'єднаналися колишніх її території: Королівство Хорватії і Славонії, Королівство Далмації, Боснія і Герцеговина та Королівство Сербія. 1 грудня 1918 року було проголошено створення Держави словенців, хорватів і сербів на чолі з королем Петром Карагеоргієвичем. 6 січня 1929 року його син Олександр I шляхом державного перевороту встановив військово-монархічну диктатуру і перейменував державу у Королівство Югославія.

В роки Другої Сітової війни Югославія була окупована Німеччиною та Італією і після її звільнення емігрантський королівський уряд утворив коаліцію із комуністами на чолі Йосипом Броз Тіто.

У листопаді 1945 року на парламентських виборах комуністи отримали всі мандати, а за підсумками одночасно проведеного референдуму в Югославії була ліквідована монархія. 29 листопада 1945 року було проголошено створення Демократичної Федеративної Югославії, перейменованої наступного року у Федеративну Народну Республіку Югославія (ФНРЮ).

Завдяки авторитету Тіто Югославія, у 1963 році перейменована у Соціалістичну Федеративну Республіку (СФРЮ), досягла значних успіхів у економіці і міжнародній політиці, зумівши налагодити тісні зв'язки як із СРСР та Варшавським договором, так і з США та країнами НАТО.

Смерть Тіто у 1980 році, розпад соціалістичної системи і шовіністична політика нових сербських лідерів привели до глибокої економічної кризи і міжнаціональних конфліктів, наслідком чого було проголошення у 1991 році незалежності Словенії і Хорватії.

Це стало початком громадянської війни, яка завершилась виходом Боснії та Герцоговини, Македонії. У 1992 р. в Косово, де почались міжконфесійні і міжетнічні конфлікти, були введені війська НАТО. Це привело до війни НАТО із Югославією, яка завершилась оголошенням протекторату ООН над автономним краєм Косово, що вийшов зі складу Сербії.

В квітні 1999 року парламент Сербії проголосував за приєднання до Союзу Білорусії і Росії. Ця ідея була підтримана російським парламентом, однак президент Росії Борис Єльцин відмовився її реалізовувати.

Зараз ви читаєте новину «13 років тому розпалася Югославія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі