середа, 06 квітня 2016 11:20

120 років тому відбулися перші Олімпійські ігри

120 років тому відбулися перші Олімпійські ігри

6 квітня 1896 року в Афінах почалися Олімпійські ігри.

Перші Олімпійські ігри сучасності за участю спортсменів з 13 країн відкрив грецький король Георгій I у присутності 60 тисяч глядачів. Повідомляє "Цей день в історії".

Олімпійські ігри, про які є задокументована згадка, відбулись в грецькому місті-державі Олімпія у 766 році до н.е. Втім, є свідчення , що на той час вони вже проводились принаймні 500 років. Античні Олімпіади відбувались раз на чотири роки в період релігійного фестивалю на честь Зевса.

Із зростанням могутності Риму значення Олімпійських ігор почало зменшуватись. В 393 році римський імператор-християнин Теодосій I, прагнучи придушити будь-які прояви язичницьких традицій, заборонив проведення Олімпіад.

В епоху Відродження у Європі зріс інтерес до грецької культури, і у 18-19 століттях в ряді країн почали організовуватись національні фольклорні спортивні змагання на зразок давньогрецьких олімпійських ігор. У 1892 році 29-річний француз барон П'єр де Кубертен висунув серйозно обґрунтовано ідею про відродження міжнародних змагань, які мали б проводитись раз у чотири роки.

У I Олімпійських іграх брали участь 280 спортсменів з 13 країн, котрі змагались за першість у 43-х категоріях з таких видів спорту, як легка атлетика, плавання, гімнастика, велосипедні перегони, боротьба, важка атлетика, фехтування, стрільба, теніс і марафонський біг, в якому переміг грек Спиридон Луїс. Жінки в перших Іграх участі не брали.

У 1896 році П'єр де Кубертен став президентом МОК і доклав чимало зусиль для популяризації олімпійського руху. Перші дійсно успішні Олімпійські ігри відбулись в 1924 році в Парижі - в них взяло участь більше 3 тисяч атлетів, включаючи 100 жінок, з 44 країн. Цього ж року відбулись і перші зимові Олімпійські ігри.

Зараз ви читаєте новину «120 років тому відбулися перші Олімпійські ігри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі