четвер, 12 вересня 2013 16:09

12 тисяч років тому жителі Амазонії харчувалися молюсками

Автор: Фото: plosone.org
  Раковина молюска, знайдена в "кухонної купі"
Раковина молюска, знайдена в "кухонної купі"
Науковці виявили на території Західної Амазонії "кухонні купи" післяльодовикової епохи. Тепер археологи з упевненістю можуть сказати, що вже тоді в Амазонії існували поселення мисливців і збирачів. Це відкриття дозволить  по-новому поглянути на минуле регіону.

Почалася ця епоха - голоцен - близько 10 тис. років тому. Приблизно в цей час почали вимирати великі тварини, такі як шаблезубі кішки, мастодонти і гігантські лінивці. Вчені вважають, що на американському континенті зникнення деяких видів тварин, можливо, було пов'язано з прибуттям предків американських індіанців.

Група вчених під керівництвом Умберто Ломбардо з Бернського університету досліджувала три "кухонних купи", виявлені на території Льянос- Мохос в Болівії.

"Кухонні купи" - пагорби заввишки в декілька метрів, яків основному складаються з раковин молюсків, якиих люди вживали в їжу. Також у їхньому складі присутні кістки тварин, попіл, черепки глиняного посуду та інші об'єкти, які могли залишитися в результаті приготування їжі.

Автор: Фото: plosone.org
 

Умовно в них можна виділити два шари. Нижній йде під землю приблизно на півтора метра. Велика частина речовини, з якої він складається, є залишками мушель черевоногих молюсків з роду Pomacea, які вживаються в їжу .

Верхній шар включає в себе, крім черепашок, кістки тварин і залишки глиняного посуду (становлять останні 30 см пагорба).

Зараз ви читаєте новину «12 тисяч років тому жителі Амазонії харчувалися молюсками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі