четвер, 02 липня 2015 10:29

115 років тому в небо піднявся перший дирижабль

2 липня 1900 року відбувся перший вдалий політ дирижабля моделі LZ-1, сконструйованої відставним прусським офіцером Фердинандом фон Цеппеліном. Політ 420-футової сигароподібної машини над Боденським озером на околиці Фрідріхсгафена тривав 17 хвилин і закінчився падінням апарату.

Автор: 1981dn.livejournal.com
  "Граф Цеппелін".
"Граф Цеппелін".

Вперше граф Цеппелін зацікавився літальними апаратами, легшими за повітря, в 1863 році, коли як спостерігач перебував у складі армії Півдня під час Громадянської війни в США і мав нагоду бачити, як повітряні кулі використовувались для проведення розвідок позицій супротивника. В 1891 році, звільнившись у запас, Цеппелін повністю присвятив себе справі створення дирижаблів і в 1900 році провів перше вдале випробування своєї машини. Хоча сама ідея апарату, який рухався в повітрі за допомогою двигуна, була не нова, каркасна модель дирижабля Цеппеліна була найбільшою із збудованих на той час.

Продовжуючи експерименти, 1 липня 1908 року Цеппелін на моделі LZ-4 зумів протриматись в повітрі 12 годин і розвинути швидкість 40 км/год. Під час Першої Світової війни декілька "Цеппелінів" використовувалось німцями для бомбардування території Британії, а в 1929 році дирижабль "Граф Цеппелін" здійснив навколосвітню подорож.

В 30-х роках "Граф Цеппелін" став першим дирижаблем, котрий почав виконувати регулярні трансатлантичні рейси, які були настільки популярними, що було створено найбільший дирижабль - модель "Гінденбург". Недоліком всіх машин Цеппеліна було використання вогненебезпечного водню в якості наповнювача. Це й привело до аварії і загибелі в Нью-Джерсі 36 пасажирів першого трансатлантичного рейсу "Гінденбурга" 6 травня 1937 року.

Після цього інциденту апарати "легші за повітря" практично вийшли із вжитку, і жоден з них не пережив Другу Світову війну.

Зараз ви читаєте новину «115 років тому в небо піднявся перший дирижабль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі