вівторок, 07 листопада 2017 12:17

100 років тому почалася більшовицька революція

100 років тому почалася більшовицька революція
Після революції почався Червоний терор. Фото: "Прямий"

7 листопада 1917 року у Петербурзі розпочалась революція, яка згодом отримала назву Великої жовтневої.

Більшовицький переворот 1917-го мав більше руйнівних наслідків, ніж інші історичні події.

"Кривава ідеологія знищила більше людей, ніж вся Друга світова війна. Добре, що діти комуністів - популісти і неоліваки - нездатні до масштабу ідейних батьків, проте крові світові вони ще поп'ють. Це ж які вони чіпкі, що за 100 років викорчувати не змогли", - написав голова постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Володимир Ар'єв у Facebook.

Владу захопила більшовицька партія Володимира Леніна. Розпочався червоний терор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курбас, Куліш, Зеров та Підмогильний - 80 років тому розстріляли 170 видатних українців

"Терор служить тому, чому повинен служити. Ми повинні знайти якийсь шлях, як позбутися від буржуазії, вищих класів. Вони не дадуть нам зробити економічні зміни, на які вони не пішли б до революції, тому їх треба вибити звідси. Сам я не бачу, як ми можемо налякати їх так, щоб вони забралися з Росії без масових розстрілів. Звичайно, перебуваючи за кордоном, вони будуть являти собою таку ж загрозу, однак емігранти не настільки шкідливі. Єдине рішення я бачу в тому, щоб загроза червоного терору сприяла поширенню жаху і змушувала їх тікати. Як би це не робилося, зробити це необхідно", - казав Ленін американському журналісту Стеффенсу.

За офіційними даними ЧК, за 1918-й були розстріляні 6185 чоловік. За 3 роки - 12 733.

1918-го 14 829 осіб ув'язнили у тюрми, 6407 - у концтабори. Заручниками взято 4068 осіб.

309 років тому корпус російських військ під керівництвом князя Олександра Меншикова увірвався до гетьманської столиці Батурина (сучасний Бахмацький район Чернігівської області) та винищив усіх жителів, незалежно від статі та віку.

Зараз ви читаєте новину «100 років тому почалася більшовицька революція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі