пʼятниця, 27 жовтня 2017 12:48

Скульптура Леніна, яку партизани не дозволили закопати

– Цей пам'ятник Леніну виготовлений у середині 1930‑х. Саме тоді почали робити монументи "вождя" по пояс. 1941 року німці збиралися його переплавити. Про це дізналися партизани, які базувалися на Губській дачі в Моринських лісах на Звенигородщині. Напали на конвой і відбили. Повезли до себе в ліс, – розповідає 49-річний Олег Бойко, директор військового музею в селі Шампань Звенигородського району на Черкащині.

Пам'ятник важить майже 100 кг. Заввишки півтора метра. Виготовлений із бакелітової пластмаси – одного з перших штучних матеріалів. Його використовують як ізолятор в електроприладах, для виготовлення зброї та ущільнювачів у двигунах.

 

– Серед партизанів було двоє солдатів, які вийшли з оточення в лісовому масиві Зелена Брама Новоархангельського району на Кіровоградщині в серпні 1941-го, – продовжує. – Вони запропонували закопати скульптуру в лісі, щоб знову не потрапила до німців. Після повернення радянської влади – відкопати. Партизани не підтримали ідею.

Монумент возили на підводі протягом двох з половиною років – до січня 1944-го. З приходом на Черкащину Червоної армії всіх партизанів перевіряли працівники НКВС.

– Хтось похвалився, що їхній загін зберіг пам'ятник Леніну і не погодився на пропозицію двох солдатів закопати його. Тих розшукали, арештували і повезли в тюрму села Вільшана Городищенського району. Там розстріляли.

Монумент до 1992 року стояв у вестибюлі будинку культури села Моринці.

– Я довго шукав його сліди. Якось дізнався, що скульптуру бачили біля кафе під Уманню. Власники погодилися віддати, лише коли дізналися, що для музею. Знайомі хлопці-афганці допомогли перевезти на причепі, – каже Олег Леонідович. – Пропозиції продати навіть не обговорюю. Музей розширюємо. Влаштуємо експозиції часів Трипілля, козацької Січі, Другої світової війни, Української повстанської армії, ГУЛАГу, війни в Афганістані й АТО. Зробимо й партизанську базу. Бюст Леніна знову стоятиме на возі.

Зараз ви читаєте новину «Скульптура Леніна, яку партизани не дозволили закопати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі