пʼятниця, 24 листопада 2017 14:50

Відновити запас вітаміну D в холодну пору року: названі головні продукти
3

Фото: Олег БОЖКО

Проблема нестачі в організмі вітаміну раніше раніше була досить забутою темою. Але зараз вона з новою хвилею повертається в дискусії провідних лікарів світу. Про це Gazeta.ua розповіла дієтолог-гастроентеролог з 23-річним стажем Галина Незговорова.

"Про важливість вітаміну D знову говорять. І не випадково: рецептори до вітаміну D були знайдені практично у всіх органах і тканинах. Без вітаміну D не засвоюється ні кальцій, ні фосфор. Без нього порушується диференціювання клітин. Адже кожен орган має свої клітини - вони повинні мати свою структуру та функцію. І коли диференціювання кліток порушується, то це призводить до розвитку онкологічних захворювань. Порушуєтсья робота імунної системи", - розповіла дієтолог.

Нестача вітаміну D у організмі підвищує ризик серцево-судинних захворювань, діабету, остеопорозу. Також - призводить до втоми, слабкості, сонливості, розладу і зниженню апетиту.

"Дерматити і псоріази теж останнім часом пов'язують з нестачею вітаміну D. Багато проблем пов'язані з тим, що люди мало часу проводять на сонці і приймають недостатньо вітаміну D з ультрафіолетом. А якщо цього вітаміну в організмі буде достатньо, то ми на 50% зменшимо ризик раку простати, груди і кишечника", - говорить лікар.

Автор: Олег БОЖКО
 

У молочних продуктах кальцій і вітамін D3 працюють в "зв'язці" і прекрасно засвоюються - дієтолог

Є аналізи, які допоможуть визначити рівень вітаміну D у крові. При недостатності вітаміну його рівень треба відновити його вміст. Вітамін Д поповнюєтьсяя не тільки з поступленням на шкіру ультрафіолету. Поповнити його запаси можна і з продуктами харчування.

"Один із джерел вітаміну D - молоко. Особливо – молоко, збагачене вітаміном D3. Таке молоко називається функціональним - воно компенсує потребу організму у цій речовині повністю, а передозування вітаміну D практично не буває", - говорить доктор.

В молочних продуктах кальцій і вітамін D3 працюють в "зв'язці" і прекрасно засвоюються. До того ж, у молоці є й інші вітаміни, мінеральні речовини.

Автор: Олег БОЖКО
 

Є думка, що каву з молоком пити не варто. Але Галина Незговорова спростовує таку точку зору. За її словами, воно не приносить практично ніякої шкоди.

"Не думаю, що кава з молоком шкідлива. Якщо ви п'єте багато кави і переживаєте, що з організму виводяться такі корисні речовини як кальцій - просто купіть молоко, збагачене кальцієм. Я як дієтолог вважаю, що кава з молоком - це елемент задоволення, яким не варто себе обділяти", - підбиває підсумок лікар.

Зараз ви читаєте новину «Відновити запас вітаміну D в холодну пору року: названі головні продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі