пʼятниця, 08 червня 2018 20:00

Вчені з'ясували, чи можна спати з увімкненим світлом

Вчені з'ясували, чи можна спати з увімкненим світлом
Увімкнене світло не лише повноцінно виспатись заважає, але й спричинює підвищення ризику розвитку діабету. ФОТО: https://www.theverge.com

Нове дослідження показало, що страх спати в темряві, через який доводиться лишати світло ввімкненим, завдає куди більше шкоди, ніж можна уявити. Повідомляє про це ScienceDaily з посиланням на Американську академію медицини сну.

"Попередні висновки свідчать про те, що за одну ніч сну з увімкненим світлом рівень глюкози в крові різко зростає", – розповідає Айві Чунг Мейсон, одна із авторів дослідження. Як зазначає науковець, вони з колегами набрали 2 групи людей: перша одну ніч спала з увімкненим світлом, друга – у повній темряві. Аналіз крові піддослідних показав, що чутливість організму до дії інсуліну в тих, хто був у першій групі, значно зменшилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уникнути ожиріння та депресії: Супрун дала 10 порад здорового сну

Такий результат свідчить про те, що під дією світла знижується здатність організму реагувати на інсулін, а саме цей гормон регулює концентрацію цукру в крові й тримає під контролем важливі обмінні процеси. Для здоров'я людини подібні зміни небезпечні, оскільки вони є передумовою для зростання ризику розвитку діабету та різних серцево-судинних захворювань.

"Нам необхідно провести додаткові дослідження, щоб з'ясувати, як довго рівень глюкози лишатиметься підвищеним у випадку, якщо людина регулярно спатиме з увімкненим світлом", – говорить Мейсон.

Раніше медики розповіли, як висипатися кожен день. Лікар-сомнолог із Сіднейського університету заявила, що навіть восьмигодинний сон не гарантує того, що ви будете почувати себе бадьорим і виспаним.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, чи можна спати з увімкненим світлом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі