четвер, 27 червня 2019 15:39

Укус змії: Супрун нагадала про заходи безпеки та правила першої допомоги

Укус змії: Супрун нагадала про заходи безпеки та правила першої допомоги
Змії не нападають першими. Агресію вони проявляють, лише коли відчувають небезпеку. ФОТО: sts.sumy.ua

Щороку в Україні реєструють від 5 до 12 випадків укусів отруйних змій.

В організмі людини зміїна отрута поширюється лімфатичними судинами або кровотоком. В останньому випадку викликає важку інтоксикацію. Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

В Україні найпоширеніші випадки укусу гадюкою.

"Отрута гадюки має геморагічну дію, тобто діє на серцево-судинну систему та згортання крові. Вона складається з віперотоксину та низки ферментів, що руйнують підшкірну сполучну тканину, капіляри й спричиняють згортання крові. У результаті сильно падає тиск, утворюються тромби, може бути кардіотоксичний ефект", — пояснює в.о. міністра охорони здоров'я.

Нейтралізується зміїна отрута через шлунково-кишковий тракт, нирки й залози внутрішньої секреції. Наскільки важким буде стан укушеної людини, залежить від кількох обставин. Перша — це місце, куди вкусила змія. Найнебезпечнішими є укуси в голову та шию. Другий важливий фактор — температура повітря: чим вона вища, тим інтенсивнішою буде інтоксикація організму.

"У перші 30-90 хвилин після укусу починається миттєве згортання крові (гіперкоагуляція) та поява мікротромбів. Згодом настає гіпокоагуляція і ризик кровотеч у шлунково-кишковому тракті чи з носа. Період напіввиведення отрути становить 6-12 годин", — розповідає Супрун.

Якщо вкусила змія, слід якнайшвидше потрапити до лікарні й отримати медичну допомогу. Тільки за таких умов можна уникнути ускладнень. Найнебезпечніші з них — гангрена та сепсис. До прибуття до лікарні необхідно надати постраждалому домедичну допомогу.

Що треба зробити:

- Перемістити людину у зручне положення. Стежити, щоб вона менше рухалася.

- Звільнити місце укусу від будь-якого стискання, зокрема від взуття, одягу чи прикрас.

- Під час транспортування зафіксувати кінцівку в припіднятому положенні — за допомогою шини або підручних засобів.

- Місце укусу обробити антисептичним розчином. Для цього на рану треба накласти циркулярну пов'язку, що злегка здавлює кінцівку. За її допомогою можна запобігти забрудненню рани та зменшити швидкість розповсюдження отрути лімфатичними судинами.

- Якщо постраждалий сильно стривожений, слід його заспокоїти. Для цього можна дати заспокійливі засоби.

Чого робити не можна:

- Не намагайтись обробляти рану додатково.

- Не припікати рану й не прикладати до неї лід.

- Не накладати джгут.

- Не висмоктувати отруту. Подіяти така процедура може лише в тому випадку, якщо провести її не пізніше, ніж за 5-7 хвилин від моменту укусу. При цьому в людини, що надає подібну допомогу, у ротовій порожнині не повинно бути жодних ран чи виразок.

- Не вживати алкоголь чи кофеїн.

- Не намагатися зловити чи вбити змію. Достатньо запам'ятати її колір та форму.

Йдучи до місцевісті, де можуть бути змії, слід дотримуватися таких заходів безпеки:

- Мати на собі одяг, який захистить від укусу. Це повинні бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити у взуття.

- Перевірити місце привалу. Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду дерева, варто пошурхотіти чи постукати палицею. Якщо там є змія, це її відлякає. Зазвичай змії тікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси.

- Не торкатися неперевірених предметів руками. Змії часто ховаються в старих пеньках, у сіні, під каменями або стовбурами дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися палицею.

- Не робити різких рухів. Якщо побачили поруч змію, краще завмерти й зачекати, поки вона відповзе, або без різких рухів відійти в сторону.

Близько 5,4 млн випадків укусу отруйних змій фіксують у світі щороку. Із них смертю закінчуються від 81 до 138 тисяч. Утричі більше постраждалих лишаються травмованими, зокрема через потребу в ампутації кінцівки. В Україні людей кусають переважно гадюки. Трапляються також випадки укусів зміями персоналу зоопарків чи власників домашніх тераріумів.

Місцеві прояви укусу змії:

- наявність слідів від зубів гадюки у вигляді, як правило, 2-х цяточок або схожих на цятки шкірних дефектів на близькій відстані один від одного;

- поява навколо укусу набряку, який поступово поширюється;

- почервоніння шкіри довкола місця укусу, на дотик вона стає гарячою;

- слабкий біль у місці укусу. У разі поширенні набряку може посилюватися;

- кінцівка набуває синюшного або аспідно-сірого забарвлення.

У разі тяжкого перебігу інтоксикації виникає лімфангіт, збільшуються лімфатичні вузли, з'являються множинні крововиливи та пухирі, тромбоз вен вище місця укусу.

Загальні прояви:

- млявість, занепокоєння, що з'являється за короткий час;

- блідість шкіри, підвищене потовиділення, спрага;

- температура в межах 37,1-38 градусів;

- зміна присмаку в роті;

- нудота, блювання, біль у животі;

- поява на шкірі висипання;

- важкість дихання, зниження тиску, колапс.

Зараз ви читаєте новину «Укус змії: Супрун нагадала про заходи безпеки та правила першої допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі