середа, 22 липня 2020 11:26

Учені здійснили прорив у діагностуванні раку

Учені здійснили прорив у діагностуванні раку
Тест виявив рак у 91% людей, у яких не було симптомів на час забирання зразка крові, але через рік-чотири в них діагностували рак. Фото: Pixabay

Учені провели дослідження, яке показало, що новий аналіз крові виявив п'ять типів раку за роки до того, як ці захворювання можна було знайти за допомогою традиційних діагностичних методів.

Новинку розробили китайсько-американські науковці, пише Science Alert.

Тест виявив рак у 91% людей, у яких не було симптомів на час забирання зразка крові, але через рік-чотири в них діагностували рак шлунка, рак стравоходу, рак товстої кишки, рак легенів, рак печінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один донор урятував чотири життя: подробиці

Співавтор Кун Чжан, керівник відділу біоінженерії в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго заявив, що тепер новим завданням для них є перевірити людей з підвищеним ризиком на основі сімейної історії, віку або інших відомих факторів ризику.

Раннє виявлення раку має вирішальне значення, оскільки виживання значно підвищується, якщо хворобу лікувати на ранніх стадіях, а пухлини можна видалити хірургічним шляхом, за допомогою ліків або опромінення. Насьогодні, однак, існує мало ефективних ранніх скринінгових тестів. Експерти досліджували зразки крові понад 600 осіб, включених до 10-річного медичного обстеження 120 тис. людей у Китаї, яке проводили у період між 2007-м і 2017 роком. Програма моніторингу включала регулярні зразки крові.

Для 191 пацієнта з діагнозом раку вчені використовували новий тест для аналізу зразків крові, взятих до чотирьох років тому. Вони окремо виявили рак - з точністю 88% - у 113 пацієнтів, яким уже було поставлено діагноз на момент забирання проб крові. Методика, розроблена понад десять років тому, призначена для виявлення безсимптомних захворювань на основі біологічного процесу, званого аналізом метилування ДНК. Автори попередили, що необхідні масштабніші дослідження протягом тривалих періодів часу, щоб підтвердити потенціал тесту для раннього виявлення раку.

Рак є провідною причиною смерті в усьому світі, на його частку припадає майже 10 мільйонів смертей на рік. За даними ВООЗ, за 2018 рік через різні типи раку померла різна кількість людей. Зокрема, рак легенів - 1,76 мільйона; рак товстої кишки - 862 тис.; рак шлунка - 783 тис.; рак печінки - 782 тис.; рак стравоходу - 508 тис.

Злоякісні пухлини все ж піддаються лікуванню, якщо їх виявили на ранній стадії. Однак є хвороби, які не залишають жодного шансу. Коров'ячий сказ, або хвороба Кройтцфельдта - Якоба. Прогресуюче дистрофічне захворювання мозку. Смерть настає в 85% випадків за легкої форми, а за важкої лікування неможливе.

Зараз ви читаєте новину «Учені здійснили прорив у діагностуванні раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі