четвер, 30 жовтня 2014 11:06

Вчені назвали причину, по якій деякі стають алкоголіками

Вчені назвали причину, по якій деякі стають алкоголіками

Чому одні люди можуть контролювати споживання алкоголю, а інші стають алкоголіками? На це питання відповіли фахівці, провівши дослідження.

Проблеми з алкоголем розвиваються у приблизно 10% всіх людей, які його споживають. Згідно з результатами нового дослідження на мишах, проблеми зі спиртним можуть критися в нашій генетиці. А причиною їх розвитку є мікроРНК. Це малі некодируючі молекули РНК, які сприяють зниженню рівня білка BDNF (brain-derived neurotrophic factor або нейротрофічний фактор мозку) у відділах мозку, відповідальних за розвиток алкогольної залежності.

Як з'ясували дослідники, високі рівні BDNF знижують ризик розвитку алкоголізму та інших розладів, пов'язаних з надмірним вживанням алкоголю. Тим не менш, якщо регулярно випивати, рівень BDNF знижується, знижуючи і захист від алкоголізму, а паралельно з цим відбувається збільшення рівня мікроРНК. Однак, коли дослідники штучно повертали рівень білка в норму, тварини поверталися до помірного споживання спиртного.

"Результати нашої роботи показують, що BDNF захищає від переходу від помірного споживання алкоголю до неконтрольованого алкогольного розладу. А коли відбувається збій, розвивається безконтрольне пияцтво, і мікроРНК є можливою причиною цього," - сказав Доріт Рон, провідний автор дослідження. Доріт Рон також зазначив, що фокусування на цій молекулі може допомогти в боротьбі з алкоголізмом, а це дослідження - стати важливою відправною точкою в пошуку нових способів його лікування.

Дослідження було опубліковане в журналі Молекулярна психіатрія (Molecular Psychiatry).

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали причину, по якій деякі стають алкоголіками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі