понеділок, 06 травня 2019 14:51

Супрун розповіла про вживання кальцію, магнію та цинку

Супрун розповіла про вживання кальцію, магнію та цинку
На питання пити чи не пити мінеральні добавки може відповісти лише лікар Фото: Главком

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, чим небезпечне вживання мінеральних добавок із магнієм, цинком та кальцієм. А також про те, як їх краще приймати.

Кальцій корисний не лише для здоров'я кісток. Він є сигнальною молекулою всередині клітини, кофактором багатьох ферментів. Рівень кальцію в крові має бути сталим, пише "24 канал".

Добова доза кальцію – 1 гр. Супрун радить вживати цитрат кальцію. Робити кілька прийомів упродовж дня дозами не більше за 600 мг.

"Добавки кальцію взаємодіють з іншими ліками, зокрема антибіотиками, бісфосфатами та ліками проти гіпертензії. Окрім цього, кальцій погіршує засвоєння магнію, цинку та заліза".

Ці добавки не врятують від ламкості нігтів та волосся. Брак кальцію в організмі проявляється як втрата кальцію. У крові його рівень постійний, а тому він не може вплинути на ні на шкіру, ні на волосся чи нігті.

Ламкість нігтів разом із потрісканими губами, задишкою, швидкою втомлюваністю свідчить про анемію або ж недостатню активність щитоподібної залози.

Магній міститься у молочній сироватці, молоці та молочнокислих продуктах, сирі типу пармезан, моцарела та сулугуні, білокачанній, цвітній та пекінській капусті.

Магній є "помічником" майже 80% ферментів у тілі. Дефіцит мікроелемента пов'язують із серцево-судинними хворобами, діабетом, остеопорозом, гіпертензією, та неврологічними порушеннями.

Добова доза магнію – 3,6 мг/кг. Більшість добавок містять більше. Але магній має обмеження у засвоєнні.

"Магній поглинається в кишківнику пасивним та активним перенесенням. Активне означає, що є білок, який, як перевізник, тягне іон магнію із кишківника в кров. Це важливий момент, адже в такому разі саме кількість переносників обмежуватиме здатність тіла засвоїти магній. Магній, кальцій та цинк мають спільний переносник у кишківнику — що їх більше в організмі, то сильніша конкуренція та гірше поглинання".

Пити магній потрібно невеликими дозами, але окремо від цинку та кальцію. Добавки з магнієм потрібно поєднувати із білковою та жирною їжею, сухарями і коренеплодами. Вони сприяють поглинанню магнію. А висівки, гриби, шпинат, горіхи та високі дози інших мінералів перешкоджатимуть засвоєнню магнію з добавок. Магній міститься в усіх зелених овочах, зелені та крупах.

Цинк потрібен для роботи імунної системи, регуляції активності генів, загоєння ран та роботи мозку. Добавки цинку корисні при лікуванні тривалої діареї в дітей і її запобіганні та рекомендовані при кишкових інфекціях. Достатнє споживання цинку може сповільнити пов'язані з віком хронічні хвороби, остеоартрит, остеопороз та дегенерацію сітківки ока.

Додавання цинку контролює рівень глюкози та баланс жирів у хворих на діабет. Цинк потрібен для утворення сперми, його також можуть прописати людям із ВІЛ.

"Нестача цинку може проявлятися у випадінні волосся, дистрофії нігтів (сильному спотворенні), еректильній дисфункції, відставанні розвитку в дітей, частих застудах. Цинку найчастіше браку людям із алкоголізмом, порушенням засвоєння нутрієнтів (при хворобі Крона та целіакії, наприклад), а також майбутнім матерям, матерям, які годують груддю, та веганам".

Добова доза цинку – 5-12 мг/добу. Безпечна доза – до 40 мг за 2- 5 прийомів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як яблука впливають на серце

Цинк міститься в м'ясі, морепродуктах, бобових, гарбузовому та конопляному насінні, какао та горіхах. Цинк в бобових та горіхах має низьку біодоступність. Їх краще замочувати перед приготуванням чи споживанням.

Гормони часто звинувачують у різних проблемах зі здоров'ям. Вони виділяються в ендокринній залозі чи іншому органі з ендокринною функцією.

Гормони впливають на весь організм. Як вони діють та як дбати про гормональне здоров'я, пояснила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла про вживання кальцію, магнію та цинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі