понеділок, 20 серпня 2018 11:12

Супрун розкрила справжню дію плацебо

Супрун розкрила справжню дію плацебо
Супрун пояснила, що плацебо на має клінічного значущого ефекту Фото: m.znaj.ua

Плацебо - це речовина, що не має лікувальних властивостей, але його рекомендують вживати як ліки. Люди почали прирівнювати їх дію до дива, яке дозволить вилікуватися від хвороби без традиційної медицини.

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пояснила, в яких випадках плацебо неефективні. Про це написала на сторінці в Facebook.

Не існує даних про те, що плацебо може забезпечувати стійкий терапевтичний ефект. Висновки ж про позитивні результати в лікуванні хвороб завдяки лише ефекту плацебо є досить маніпулятивними.

"Ще в 2010 році був проведений кокранівський огляд, в якому вчені дослідили результати 202 клінічних досліджень за 60 різними медичними станами. Аналізувались дослідження, де одна група пацієнтів отримували плацебо, а інша група нічого не отримувала для лікування. Результатом огляду став висновок, що плацебо на має клінічного значущого ефекту, існує лише деякий вплив на симптоми болю та нудоти", - пише Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун назвала, коли саме потрібно їсти фрукти

Існують хвороби, з якими наш організм може впоратися сам, наприклад, застуда. Середня тривалість захворювання складає 3-7 днів і почавши прийом плацебо (наприклад, гомеопатії) на 2-3 день захворювання пацієнт починає почувати себе краще на наступні дні саме через природний перебіг захворювання, а не через дію "препарату".

Відчуття покращення самопочуття, яке дають ліки, в деяких випадках може відбуватися не одразу, а через певний час після лікування. Якщо людина приймала ефективні ліки, а потім перейшла на плацебо, то завдячувати одужанню потрібно саме першому варіанту. Наприклад, онкохворий пацієнт міг приймати ефективні протипухлинні засоби, а також різноманітні альтернативні засоби. І після досягнення ремісії він буде хибно вважати, що це відбулось саме через якісь "магічні настоянки".

Чим більше часу проводити на природі, тим менші ризики появи психічних проблем. Якщо ж часу замало, достатньо навіть 30-хвилинної прогулянки в парку, повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Терапія природою має надзвичайно позитивний вплив на здоров'я. Прогулянки на свіжому повітрі допомагають зменшити рівень стресу та подолати тривожність. Це відбувається за рахунок зниження в організмі рівня гормонів стресу - адреналіну та кортизолу. Крім того, мозок стимулює вироблення ендорфінів - природного знеболювального для нашого організму, що також покращує настрій", - каже Супрун.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розкрила справжню дію плацебо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі