середа, 25 березня 2020 11:28

Шість причин не відкладати плановий візит до гінеколога

Шість причин не відкладати плановий візит до гінеколога
Коли слід відвідувати гінеколога?

Відвідування гінеколога — важлива складова життя сучасної жінки. На жаль, перелік всіляких захворювань, діагностованих у пацієнток під час планових оглядів, досить широкий, але більшість патологій успішно усуваються.

Головне — не дати шансу захворюванню перейти в хронічну форму, своєчасно виявити інфекції, аномалії розвитку репродуктивних органів та інші відхилення від норми. Жіноче здоров'я багато в чому залежить від відвідування гінеколога і виконання його рекомендацій. Розглянемо ситуації, коли відкладати візит до фахівця не можна ні в якому разі.

Збій в менструальному циклі

Норма проміжків між місячними в репродуктивному віці — 21–35 днів, тривалість менструації — 4–8 днів. Коливання у 2–4 дні є нормальним явищем. Хворобливість в перший день і перед овуляцією — теж норма. Якщо місячних немає понад місяць, а тест на вагітність негативний — негайно записуйтеся до гінеколога. Причин подібних відхилень безліч: гормональні порушення, інфекції, пухлинні процеси, ендокринні захворювання, невротичні розлади. Тільки лікар може встановити точну причину збою.

Постійний біль внизу живота

Біль внизу живота, що посилюється під час місячних, може виникати при ендометріозі, кісті яєчника, гострих і хронічних інфекціях. Обов'язково відвідайте лікаря для встановлення точної причини неприємного явища.

Раптовий різкий біль в паху та промежини

Різкий, нестерпний біль — небезпечний симптом, що виникає при розриві фолікула, апоплексії яєчника, позаматковій вагітності. Навіть якщо больовий синдром проходить, не відкладайте візит до гінеколога. Проблема сама собою не вирішиться.

Поява рясних виділень

Рясні слизові або сирнисті виділення — ознака статевої інфекції. Лікар візьме мазок на флору, щоб встановити тип збудника. Нетипові виділення можуть з'являтися за будь-яких запальних процесів в органах репродуктивної системи.

Мажучі кров'янисті сліди

У проміжках між місячними не повинно бути рясних виділень, тим паче з домішками крові. Такі явища виникають за деяких гормональних порушень, при поліпах, гіперплазії ендометрію. Не відкладайте візит до лікаря при виявленні таких симптомів.

Не настає вагітність

Величезне розчарування та здивування викликає у жінок відсутність бажаної вагітності. Особливо у тих пацієнток, які дотримуються здорового способу життя. Під час діагностики можуть бути виявлені аномалії розвитку статевих органів, несумісність з партнером та інші відхилення. Краще перевірити функціональність репродуктивної системи заздалегідь, до прийняття рішення про зачаття.

Нічого не турбує — чи треба йти до лікаря?

Велика частина гінекологічних захворювань протікає майже безсимптомно. Уважні до стану свого здоров'я жінки виявляють лише незначні відхилення — наприклад, появу надмірно рясних виділень, незначне посилення болю під час місячних, відчуття дискомфорту під час статевого акту, швидку перевтому.

Під час лікарського огляду гінеколог встановить, в якому стані знаходяться органи статевої сфери, візьме аналіз на флору, призначить при потребі додаткові дослідження (кольпоскопія, УЗД органів малого таза, гістероскопія та інші види діагностики). Пам'ятайте, що в 80% випадків безсимптомно протікають такі інфекції: трихомоніаз, хламідіоз, цитомегаловірус і багато інших захворювань, які завдають шкоди не тільки репродуктивній системі, а й всьому організму в цілому.

Слід підкреслити, що дуже часто до гінеколога записуються жінки з приводу безпліддя, а на прийомі виявляється цілий комплекс проблем, зокрема інфекції, гормональні та функціональні захворювання. Чим раніше виявити будь-які патології, тим ефективніше та простіше лікування.

Лікарі клініки "Мати та дитина" — авторитетні фахівці у своїй області, кандидати та доктори наук, члени Європейського товариства репродукції й ембріології людини (ESHRE). Професійні послуги mdclinics — це точні діагнози в стислі терміни й персональні схеми лікування до повного розв'язання проблеми. Доброзичливий персонал і комфортні умови — додаткові плюси до перерахованих переваг установи. Записатися на прийом до гінеколога можна через онлайн-форму або за контактним телефоном.

ТОВ "НЕОМЕД". Ліцензія МОЗ України АГ № 603203 від 14.09.2011 р.

Зараз ви читаєте новину «Шість причин не відкладати плановий візит до гінеколога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі