пʼятниця, 06 березня 2020 02:28

Розвінчення міфів про коронавірус

Розвінчення міфів про коронавірус
Коронавірус в Україні: назвали найчастіші міфи. Фото: unian.net

Міжнародна фармацевтична федерація опублікувала керівні принципи по 2019-nCoV. Це допоможе в контролі цього захворювання і розвіяти міфи щодо хвороби.

— Що таке новий коронавірус?

— Новий коронавірус (nCoV) — це вірус, який не був ідентифікований раніше. Штам 2019-nCoV має певні відмінності від інших коронавірусів, які зазвичай циркулюють серед людей і викликають легкі захворювання, такі як застуда. Це різні віруси. Тож пацієнтів з 2019-nCoV будуть оцінювати та лікувати інакше, ніж пацієнтів із загальним діагнозом коронавірусу.

— Яке джерело 2019-nCoV?

— Коронавіруси — це велика родина вірусів. Одні викликають захворювання у людей, а інші циркулюють серед тварин, у тому числі верблюдів, кішок і кажанів. На сьогодні проводиться аналіз генетичного дерева 2019-nCoV з метою визначення конкретного джерела цього вірусу.

— У мене жар і кашель. Це може бути симптомами нового коронавірусу?

— Якщо ви були в Китаї або перебували в тісному контакті з людиною, яка має підтверджений діагноз інфекції 2019-nCoV, ці симптоми дійсно можуть свідчити про зараження новим коронавірусом. В іншому разі дані прояви, швидше за все, є грипом, спалах якого наразі відмічається в Північній півкулі.

Що зробити, щоб захисту від інфекції?

— Необхідно дотримуватися заходів гігієни: регулярне миття рук, закриття рота і носа при кашлі та чханні, ретельне приготування м'яса і яєць. Слід уникати тісного контакту з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань, таких як кашель і чхання.

— Чи існують спеціальні лікарські засоби для профілактики?

— Немає. Деякі специфічні методи лікування знаходяться на стадії вивчення і будуть перевірені в ході клінічних досліджень. ВООЗ сприяє прискоренню проведення досліджень і розробок спільно з цілою низкою партнерів.

Чи захищають вакцини проти пневмонії від інфікування 2019-nCoV?

— Ні. Вакцини проти пневмонії, такі як пневмококова вакцина і гемофільна вакцина проти грипу типу В, не забезпечують захисту від 2019-nCoV. Цей вірус настільки новий і незвичний, що для захисту від нього необхідно розроб­ляти специфічну вакцину. Попри те, що пневмококова вакцина і гемофільна вакцина проти грипу типу В неефективні проти 2019-nCoV, вакцинація проти респіраторних захворювань наполегливо рекомендується для захисту вашого здоров'я.

— Чи ефективні антибіотики при лікуванні 2019-nCoV?

— Ні, антибіотики не діють проти вірусів, вони діють тільки на бактеріальні інфекції. 2019-nCoV — це вірус, і тому антибіотики не повинні застосовуватися як засіб профілактики або лікування. Однак якщо вас госпіталізували з 2019-nCoV, вам можуть призначити антибіотики, оскільки існує ймовірність розвитку супутньої бактеріальної інфекції.

— Чи безпечно отримувати лист або посилку з Китаю?

— Так, це безпечно. Особи, які отримують посилки з Китаю, не ризикують заразитися на 2019-nCoV. Згідно з попереднім аналізом було встановлено, що коронавіруси не виживають на предметах, таких як листи або пакунки.

— Я була в Китаї й у мене виникла діарея. Чи може це бути 2019-nCоV?

— Найбільш поширеними симптомами 2019-nCоV інфекції є лихоманка, кашель та ускладнене дихання. Перебіг захворювання також може характеризуватися іншими легкими симптомами: слабка лихоманка, кашель, нездужання, ринорея, біль у горлі без будь-яких тривожних ознак, шлунково-кишкові симптоми, такі як нудота, блювання та/або діарея без змін у психічному стані (тобто відсутні сплутаність свідомості, летаргія). Однак якщо відмічається тільки діарея без будь-яких респіраторних симптомів, це навряд чи свідчить про наявність 2019-nCоV-інфекції.

Слід уникати тісного контакту з БУДЬ-ЯКОЮ ЛЮДИНОЮ, яка була в Китаї в попередні 14 днів і в якої є симптоми захворювання. В іншому разі не слід уникати контактів з особами китайського походження або спільнотами як такими — це породжує стигму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У РНБО розповіли, хто не вразливий до коронавірусу

Застосування кунжутної олії блокує потрап­ляння 2019-nCoV в організм

— Ні. Кунжутна олія не вбиває 2019-nCoV. Існують деякі хімічні дезінфікуючі засоби, які можуть вбити 2019-nCoV на поверхнях. До них належать дезінфікуючі засоби на основі хлору, ефірні розчинники, 75% етанолу, над­оцтова кислота і хлороформ.

Промивання носа фізіологічним розчином допомагає запобігти інфікуванню

— Ні, це не так. Немає жодних доказів того, що регулярне промивання носа фізіологічним розчином захищає людей від інфекції 2019-nCoV. Існує обмежена кількість свідчень того, що регулярне промивання носа фізіологічним розчином може допомогти людям швидше відновитися від застуди. Однак не доведено, що регулярне полоскання носа запобігає виникненню респіраторної інфекції.

Найкраще очистити руки від мікроорганізмів можна завдяки правильному миттю з милом. Така обробка допоможе вберегтися від ймовірного інфекційного зараження, у тому числі від коронавірусу і грипу.

До 80% інфекційних захворювань передаються через руки. Лікарі закликають їх ретельно обробляти. Це допоможе при спалахах будь-яких хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Розвінчення міфів про коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі