середа, 07 лютого 2018 14:54

Розвінчали 7 популярних міфів про грип
7

Грип залишається одним із найбільш міфологізованих захворювань, стверджують у Міністерства охорони здоровя України.

Відомство вирішило спростувати найбільш розповсюджені міфи на своїй офіційній сторінці.

"Ви досі вірите, що вітамін С захистить від грипу, протяг, холод чи щеплення можуть стати причиною грипу, а антибіотики та чай з малини допоможуть одужати? У підбірці пояснюємо, чому це лише міфи", - розповіли у МОЗ.

Міф 1. Перехворіти на грип – це наче перехворіти на важку форму застуди

Автор: sm-news.ru
  Грип значно небезпечніший за застуду, особливо у важкій формі
Грип значно небезпечніший за застуду, особливо у важкій формі

Грип значно небезпечніший за застуду, особливо - у важкій формі. На відмінну від симптомів застуди, симптоми грипу виникають раптово та проявляються у більш гострій формі. Як правило, це різке підвищення температури тіла (більш як 38°С), головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель, нежить.

Міф 2. Можна заразитися вірусом грипу внаслідок щеплення

Автор: Полтава 365
  Для щеплення від грипу використовують вакцини, що містять інактивований штам вірусу
Для щеплення від грипу використовують вакцини, що містять інактивований штам вірусу

Ні, це не так. Для щеплення від грипу використовують вакцини, що містять інактивований штам вірусу грипу, який жодним чином не може передавати інфекцію (розповсюджуватися). Тому жодна людина, яка отримала таку ін'єкцію, ніколи не заразиться вірусом внаслідок щеплення.

Саме вакцинація є найефективнішим способом профілактики грипу. Інколи люди відчувають легкий біль в місці ін'єкції, підвищується температура чи з'являється слабкість або біль у м'язах. Ці симптоми протікають у легкій формі та зникають за кілька днів. Рідко спостерігають інші побічні реакції на щеплення від грипу.

Міф 3. Вітамін С – чудовий засіб для профілактики грипу

Автор: BIOVELD
  Немає жодних доказів щодо ефективності цього методу
Немає жодних доказів щодо ефективності цього методу

Ні, це не так. Багато людей вірять, що щоденний прийом харчових добавок чи продуктів, які містять вітамін С – це чудовий метод профілактики грипу. Проте варто пам'ятати, що немає жодних доказів щодо ефективності цього методу.

Міф 4. Часник і цибуля захищають від грипу

Автор: almanac.com
  Часник і цибуля для профілактики грипу – засоби безнадійні
Часник і цибуля для профілактики грипу – засоби безнадійні

Часник і цибуля для профілактики грипу – засоби безнадійні. Більше того, вони можуть спровокувати проблеми зі здоров'ям. Тут існує одразу два міфи: пари часнику і цибулі знезаражують повітря і велика кількість цибулі та часнику зроблять організм невразливим до вірусів. Перше – пари часнику не можуть знезаразити повітря в кімнаті, але їхній насичений запах може спровокувати кашель і спазм бронхів. Друге – надмірне вживання часнику (як і цибулі) може призвести до проблем з шлунково-кишковим трактом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грип у Києві: заняття призупинили у 20 школах

Міф 5. Захворіти на грип можна, якщо вийти на мороз без верхнього одягу, з мокрим волоссям, або сидячи на протязі

Автор: ptzgovorit.ru
  Сезон грипу зазвичай співпадає з холодними порами року, але погода не впливає на розвиток хвороби
Сезон грипу зазвичай співпадає з холодними порами року, але погода не впливає на розвиток хвороби

Ні, це неправда. Єдиний спосіб захворіти на грип – це заразитися вірусом цього небезпечного захворювання. Так, сезон грипу зазвичай співпадає з холодними порами року, але погода не впливає на розвиток хвороби, просто віруси більш активні за таких природних умов.

Міф 6. Грип можна лікувати антибіотиками

Автор: Журнал "Мама и малыш"
  Для лікування грипу призначають виключно противірусні препарати
Для лікування грипу призначають виключно противірусні препарати

Ні, не можна. Грип – це вірусне захворювання. Антибіотики мають здатність пригнічувати функціонування чи вбивати бактерії та певні мікроорганізми. Тому для лікування грипу призначають виключно противірусні препарати, що, до речі, не вилікують вас від грипу одразу. Однак вони сприятимуть швидшому одужанню та пом'якшенню симптомів.

Призначати противірусні препарати має винятково лікар, який зможе оцінити потенційну користь і ризик цих медикаментів. На сьогодні в Україні зареєстровані два ефективних препарати, що містять діючі речовини занамавір та озельтамівір, які можна придбати лише за рецептом лікаря. Застосування інших противовірусних препаратів не рекомендують згідно з сучасними рекомендаціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка заразилася грипом і кором одночасно - медики не врятували

Міф 7. Чай із малини і курячий бульйон допоможуть швидше одужати

Автор: ЖЖ-рецепты
  Ні суп, ні бульйон не допоможуть вам швидше одужати від грипу
Ні суп, ні бульйон не допоможуть вам швидше одужати від грипу

Людям, які захворіли на грип, та у яких підвищилася температура, лікарі рекомендують багато пити. Теплий чай або курячий бульйон – це також джерело рідини для організму. Крім того, такий напій або страва допоможуть на деякий час заспокоїти біль у горлі. Це все! Ні чай, ні бульйон не допоможуть вам швидше одужати від грипу.

Раніше стало відомо, що у Києві для уникнення розповсюдження інфекції призупинили заняття у 20 школах повністю, а в 35 - покласово.

Зараз ви читаєте новину «Розвінчали 7 популярних міфів про грип». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі