Здатність креативно, тобто творчо мислити залежить від рівня гормону дофаміну в крові людини.
Про це в Facebook повідомив лікар Андрій Беловешкін.
Лікар навів приклади вчених, які отримали Нобелівську премію. На думку Беловешкіна, у цих людей крім основної - наукової - роботи є багато творчих хобі.
Він також розповів про один лікарський досвід, коли жінці з хворобою Паркінсона лікар прописав дофамінові препарати, під впливом яких вона почала малювати. Це призвело до того, що всі стіни і світлі предмети в будинку були нею розфарбовані різноманітними візерунками і картинами.
Лікар каже, що чим вище рівень дофаміну в крові людини, тим більше ефект ослаблення гальмування в мисленні. При цьому не обов'язково мати таланти в певному виді творчості - при високому рівні дофаміну вам просто захочеться створити щось красиве, на ваш погляд.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися зі стресом
При цьому, попередив Андрій Беловешкін, якщо ви захочете штучно підняти рівень дофаміну, приймаючи препарати, то повинні пам'ятати, що це може дати побічний ефект: схильність витрачати гроші, переїдати, і забезпечить вам тягу до азартних ігор.
Нерідко люди заїдають стрес, особливо висококалорійною їжею.
Водночас є категорія людей, котра навпаки, не їсть нічого, розповіла нутриціологиня Юлія Макаренкова в Instagram.
За її словами, це можна пояснити тим, що відбувається викид норадреналіну, через що блокується апетит. Якщо ж він збільшується й людина починає неконтрольовано їсти солодке, то впав рівень дофаміну, а солодка їжа - це спосіб його підняти.
Фахівчиня радить у такій ситуації їсти тверді продукти: яблуко, моркву, селеру, топінамбур, редис.
Також важливо їх ретельно пережовувати. Жування знижує рівень кортизолу в слині та зменшує відчуття тривоги. Жування може підняти настрій через посилення викиду серотоніну. Стрес ще і впливає на травлення. Щоб йому допомогти, варто добре пережовувати їжу, під час їди забувати про стрес. Процес вживання їжі має тривати принаймні 20 хв.
Коментарі