середа, 29 січня 2020 06:30

Рак почали лікувати новими променями

Рак почали лікувати новими променями
Фото: gorzdrav.org.ru

29 січня 1896 року американський фізик Еміль Груббе вперше використав радіоактивне випромінювання для лікування раку.

Променева терапія або радіотерапія — використання іонізуючих випромінювань із лікувальною метою. Її суть полягає у впливі іонізуючого випромінювання на пухлинні клітини. Необхідна для загибелі клітини доза випромінювання підводиться безпосередньо до злоякісної пухлини, при цьому навколишні здорові тканини і органи отримують мінімальну опромінення.

Опромінення використовується, щоб зупинити прогресування пухлини та розвиток метастазів.

Сучасним напрямком є ​​протонна терапія. Для її проведення не потрібно оперативного втручання. Опромінення відбувається віддалено. При цьому промені націлюються точно на пухлину. Методика дає мінімум побічних ефектів та безпечна для навколишніх органів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які захворювання страшніші за онкологію

Міфи:

1. Променева терапія – це боляче

У більшості пацієнтів проведення курсу променевої терапії не супроводжується якимись неприємними відчуттями. У когось це відчуття тепла чи поколювання. Згодом на шкірі, що опромінюється, поступово з'являється сухість, печіння, свербіж або запалення.

2. Людина стає радіоактивною і небезпечною

Радіоактивність організму не збільшується. Випромінювання потрапляє в організм тільки в момент роботи апарату. Після його вимкнення будь-якого випромінювання в організмі не залишається.

3. Завжди викликає облисіння

Якщо проводиться тільки променева терапія, то випадання волосся на голові не відбувається. Тільки в пахвових западинах або на сосках. Хибне уявлення про обов'язкове облисіння обумовлено сплутуванням із хіміотерапією.

Зараз ви читаєте новину «Рак почали лікувати новими променями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі