неділя, 07 квітня 2019 15:45

Помирає кожен п'ятий: до чого призводить неправильне харчування

Помирає кожен п'ятий: до чого призводить неправильне харчування
Вчені розповіли про неймовірну шкоду неправильного харчування. Фото: Hots

Неправильне харчування є причиною кожної п'ятої смерті в світі.

Щоденний раціон може бути шкідливішим за куріння і вбивати людину. Вчені переконують, що неправильне харчування, завдає шкоди серцю і викликає рак. Про це пише медичний журнал Lancet.

Найбільш смертоносні продукти.

Так науково-дослідницька організація "Глобальний тягар хвороб" провела дослідження і вияснила харчові звички країн, які скорочують тривалість життя. За висновками вчених, найбільше люди помирають від:

надлишку солі - три мільйони смертей.

недостатнього споживання цільнозернових злаків - три мільйони смертей.

дефіциту фруктів - два мільйони смертей.

"Недоїдання" корисних продуктів: горіхів, насіння, овочів, клітковини і омега-3 жирних кислот, якими багаті морепродукти, - також є головними "вбивцями" людини.

"Ми вважаємо, що правильне харчування - це шлях до міцного здоров'я в усьому світі. Це дійсно важливо", - пояснив професор Крістофер Мюррей, директор Інституту метрики та оцінки в системі охорони здоров'я в Університеті Вашингтона.

Як люди помирають через неправильне харчування?

Переважна більшість смертей через неправильне харчування стається внаслідок серцево-судинних захворювань. Це пояснює, чому сіль - дійсно біла смерть. Зловживання цим продуктом підвищує кров'яний тиск, що, в свою чергу, підвищує ризик серцевих нападів та інсультів.

Сіль також руйнує серцево-судинну систему і призводить до серцевої недостатності.

А от зернові, фрукти та овочі мають протилежний ефект. Вони працюють як кардіопротектори і знижують ризик розвитку серцевих захворювань.

Водночас немає країни з ідеальною системою харчування: десь краще харчуються, десь - гірше. Це свідчить про те, наскільки світ далекий від оптимально корисної дієти.

Цільнозернові злаки і горіхи.

Дослідження показали, що люди у всьому світі нехтують користю цільнозернових злаків і горіхів. Ці продукти увійшли до складу планетарної дієти, яка, на думку вчених, здатна захистити Землю від екологічної катастрофи і нагодувати 10 мільярдів людей.

"Вважають, що ці продукти, хоч і багаті на корисні жири, однак додають зайвих кілограмів. Більшість людей не розглядають їх як основну їжу. Крім того, вони зовсім не дешеві", - пояснила професор Ніта Форухі з Кембриджського університету.

М'ясо і цукор.

Вчені радять не обговорювати шкідливость цукру та жирів, а пропагувати корисні продукти.

"Вони дійсно не роблять нас здоровішими, але дефіцит овочів та фруктів, цільнозернових злаків і горіхів шкодить значно більше", - вважає професор Мюррей.

Крім того, вчені виявили, що люди також "зловживають" газованими напоями.

Смачно, але шкідливо.

Нездорова їжа забирає кілька років життя, стверджують вчені.

Однак професор Мюррей попереджає, що це лише середній показник. На його думку краще запитати себе: "Чи помру я від серцевого нападу в 50? Чи захворію на рак в 40?"

Країни з найменшим та найбільшим показником смертності через неправильне харчування.

У країнах Середземномор'я, зокрема в Франції, Іспанії та Ізраїлі найменше вмирають через неправильне харчування.

Гірші справи у мешканців Південно-Східної, Південної та Центральної Азії. Вони очолюють рейтинг смертності з цієї причини.

Найнижчий показник смертності через погану дієту зафіксували в Ізраїлі - 89 на 100 тисяч осіб на рік Очолює цей рейтинг Узбекистан - 892 на 100 тисяч осіб на рік.

Соль - біла смерть.

Китай споживає величезну її кількість з соєвим та іншими соусами, які є важливою складовою національної кухні.

Однак зростаюча популярність технологічно оброблених продуктів лише збільшує кількість солі в раціоні. Китай очолює рейтинг країн із найвищим рівнем смертності від надлишку цього продукту.

В Японії - ситуація інша.

Професор Мюррей пояснює: "Японія - дуже цікава, 30-40 років тому вони споживали стільки солі, скільки Китай сьогодні. Сіль, як і раніше, є проблемою номер один, однак вони значно скоротили її споживання. Нинішній раціон японців містить багато фруктів та овочів, які захищають від хвороб серця".

Головні принципи правильного харчування.

"Головне - не вага, а якість продуктів. Треба їсти менше солі, а більше - овочів та фруктів, цільнозернових злаків і горіхів", - наголосив профессор Мюррей.

Це недешеве задоволення. Підрахували, що в бідних країнах на п'ять фруктів і овочів на день витрачається 52% доходу родини.

"Необхідно розповідати людям про користь здорового харчування, і вони робитимуть правильний вибір. Однак, якщо магазини продаватимуть шкідливі продукти за акцією "купи один - отримай ще один безкоштовно", то "харчове просвітництво" просто зійде нанівець", - говорить експерт.

Вчені вважають, що потрібно припинити говорити про шкідливі продукти і пропагувати здорове харчування.

Україна, де жири з вуглеводами витіснили з тарілок громадян пісне м'ясо, рибу й овочі, очолила європейський рейтинг за смертністю від неправильного харчування. Вона випереджає не тільки розвинені західні країни, а й колишніх сусідів із соцтабору, серед яких Білорусь, Грузія, Молдова, Узбекистан.

Зараз ви читаєте новину «Помирає кожен п'ятий: до чого призводить неправильне харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі