понеділок, 30 листопада 2015 11:49

Планшети і смартфони викликають кіберхворобу

Автор: dt.ua
 

Новий тип хвороби, яку викликають мобільні телефони та планшети назвали "морська кіберхвороба". Проявляється вона нудотою і запамороченням. До неї схильні майже 80% осіб. Усі симптоми провокує швидкий рух на екрані.

І запаморочення, і відчуття нудоти виникають, коли людина швидко гортає стрічку оновлень, дивиться відео з швидко рухомими об'єктами. Чим реалістичніше візуальний контент, тим вищий ризик розвитку хвороби.

За твердженням експертів, це цілком нормальна захисна реакція організму на ненормальне середовище - людина бачить рух на екрані, це фіксує мозок, але тіло не відчуваєте його. Як показали дослідження, жінки і впевнені в собі люди, найбільше схильні до такої кіберхвороби.

Було відмічено, що в більшості випадків неприємні симптоми з'являються у людей, які проводять години за іграми з швидкою зміною картинки, та кіномани, які переглядають фільми з великою динамікою.

Блакитне світло, що виходить від смартфонів і мобільних пристроїв погано діє на сон людини. Вони повинні мати спеціальний режим, який би не порушував нормальний цикл сну людини.

Фахівці стверджують, що кожна нова модель компактного пристрою має ще більш яскравий екран, що випускає більше блакитного світла. І якщо люди перед сном проводять якийсь час біля екранів з таким випромінювання, то вони частіше страждають від проблем зі сном.

Коли темніє, тіло людини починає виробляти мелатонін - гормон сну. А ось блакитне світло, що має певну довжину, втручається в вироблення мелатоніну.

Встановлено, що всі сучасні мобільні пристрої добре працюють вдень - вони дають чітку картинку і не завдають великої шкоди своїм випромінюванням блакитного світла. А от увечері вони стають небезпечні.

На сьогоднішній день вже розроблені мобільні додатки, що знижують випромінювання.

Зараз ви читаєте новину «Планшети і смартфони викликають кіберхворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі