вівторок, 23 лютого 2021 11:58

Чи відрізняється індійська вакцина від оксфордської

Чи відрізняється індійська вакцина від оксфордської
Вакцина від коронавірусу: правда про індійський препарат Covishield. Фото: thepage.ua

На днях в Україну поставлять 41 200 флаконів вакцини Covishield від коронавірусу. Її виробив індійський Інститут сироваток крові за ліцензією Oxford-Astra Zeneca.

Спочатку 3 тис. флаконів перевірить лабораторія Державного експертного центру, а вже тоді дозволять вакцинувати людей. Проте точаться дискусії, чи можна це робити в Україні без необхідної сертифікації.

Про це Gazeta.ua розповідає Ігор Гижко, інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №9.

"Я на тому заводі не був, тому про відповідність до української сертифікації не скажу. Зате судячи з досліджень, можна говорити про дієвість препарату. Я не маю претензій до його якості. Ці 2 вакцини не відрізняються рецептурою та дією на організм. Міжнародні клінічні випробування вакцини Oxford-Astra Zeneca довели її ефективність на 90 відсотків. Для цього людям вводили половину дози, а потім повну дозу. Оскільки індійську вакцину створили за її рецептом та технологіями, можна говорити про однакову дію. Вакцина Covishield є кращою за Covaxin, яка теж з цього заводу. Та ще не повністю вивчена", - каже Ігор Гижко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де найбільше хворих на коронавірус

Коли вакцину вводять пацієнтові, вона спонукає імунну систему виробляти антитіла і готує її для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Цю вакцину можна зберігати в холодильнику, а не в морозильній камері, що є практичнішим. Щеплення роблять двічі з інтервалом 4-12 тижнів.

Програму компенсації шкоди здоров'ю, заподіяної вакцинацією від Covid-19, затвердила Всесвітня організація охорони здоров'я.

Ідеться про 92 країни з низьким і середнім рівнем доходу – учасниці програми Covax. Серед них є Україна. Щоб отримати компенсацію, не потрібно буде звертатися до суду.

Зараз ви читаєте новину «Чи відрізняється індійська вакцина від оксфордської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі