четвер, 15 березня 2018 16:56

Небезпечну інфекцію діагностують по кольорі язика

Небезпечну інфекцію діагностують по кольорі язика
Небезпечну інфекцію діагностують по кольорі язика Фото: Medic.ua

Скарлатину можна діагностувати не стільки по стану горла, скільки по кольору язика. Він стає малиновим з білими прищиками.

Не завжди дитина вкривається червоним висипом. Температура може й не підніматися, тому по них не варто орієнтуватися. Про це розповів Олексій Колесник, столичний педіатр.

"Скарлатину часто плутають із кором чи краснухою через подібність проявів. Різниця в тому, що вони вірусні, а скарлатина — бактеріальна хвороба. Вона частіше буває у міжсезоння. Тоді мало вітамінів, навколо багато людей із респіраторними захворюваннями. Це послаб­лює імунітет. Бактерії починають розвиватися. Діти до року на скарлатину майже не хворіють. Їх захищає імунітет, що дістався від матері", - каже педіатр.

Скарлатина — гостре інфекційне захворювання, що проявляється лихоманкою й висипом по тілу. Найбільше його на згинах рук і ніг.

Шкіра стає суха, нагадує наждачний папір. На обличчі виділяються яскраво-червоні щоки й блідий трикутник між носом і губами.

Хвороба починається з того, що горло стає червоне, напухають лімфовузли.

Недугу спричиняє мікроб стрептокок, який осідає на слизових оболонках горла, виділяючи отруйну речовину еритротоксин. Мигдалини запалюються і вкриваються білим гнійним нальотом. Мікроб потрап­ляє в організм повітряно-­крапельним шляхом, через їжу, іграшки або одяг. Інкубаційний період триває 12 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знежирені продукти вбивають серце

Діагностувати недугу можна тільки після аналізу крові й тесту на стрептокок. Він продається в аптеці.

Відвідувати школу або дитячий садок можна не менш як за три тижні від початку захворювання.

Зараз ви читаєте новину «Небезпечну інфекцію діагностують по кольорі язика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі