вівторок, 21 травня 2019 16:26

Неспроста: назвали 7 причин мерзлякуватості

Неспроста: назвали 7 причин мерзлякуватості
Мерзлякуватість є проявом підвищеної чутливості організму до холоду. ФОТО: rebelcircus.com

За нормальних умов організм людини легко пристосовується до температурних змін у навколишньому середовищі. Якщо ж у роботі організму відбувається збій, чутливість до найменшого зниження температури повітря може підвищуватися. За таких обставин починає постійно кидати в холод.

Перелік імовірних причин мерзлякуватості подало видання Womansday.

1. Нестача сну. Недосипання вводить організм у стан стресу, що у свою чергу призводить до ослаблення імунітету й порушення терморегуляції. Навіть одна недоспана ніч може завдати шкоди.

2. Прийом ліків. Підвищену чутливість до холоду можуть викликати препарати для зниження кров'яного тиску й деякі психомоторні стимулятори.

3. Анемія. Якщо мерзлякуватість спровокована низьким рівнем гемоглобіну, до неї можуть приєднатися й інші симптоми. Найчастіші — загальна виснаженість, слабкість, головний біль, запаморочення, блідість шкіри. Несвоєчасне лікування анемії може призвести до серйозних ускладнень, зокрема до порушення мозкового кровообігу, появи проблем із серцем, збою в роботі органів травлення, загострення хвороби нирок.

4. Гіпотиреоз. Це стан, за якого щитоподібна залоза виробляє недостатню кількість своїх гормонів. Серед них і тироксин. Саме цей гормон контролює виділення клітинами організму тепла. Тому нестача тироксину й призводить до порушення теплообміну. Якщо не лікувати гіпотиреоз, з часом порушується робота серця, погіршуються мозкові функції, з'являються проблеми з "жіночим" здоров'ям. На фоні зниження рівня гормонів щитоподібної часто розвиваються депресії, підвищується ризик появи інфаркту.

5. Неправильне харчування. Якщо в раціоні не вистачає калорій, організму нізвідки брати енергію, щоб підтримувати нормальну температуру тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 симптомів того, що в раціоні не вистачає жирів

6. Стать. Дослідження показало,що більшість чоловіків комфортно себе почувають за температури повітря +22 градуси по Цельсію, тоді як жінкам потрібна температура на 5 градусів вища.

7. Хвороба Рейно. Зменшення тепловіддачі організму є нормальною реакцією на холод. За наявності хвороби Рейно тепловіддача зменшується надто сильно. Як наслідок, виникають спазми кровоносних судин пальців рук і ніг. За такого стану судини звужуються, через що порушується й кровопостачання кінцівок. Відбувається це на фоні зниження температури. Причиною може бути як загальне похолодання, так і ввімкнений кондиціонер. При цьому руки й ноги можуть не тільки мерзнути, а й німіти, біліти та навіть набувати синюшного відтінку.

На температуру навколишнього середовища в першу чергу реагують кровоносні судини. Якщо в тілі накопичується зайве тепло, вони розширюються, щоб його позбутися. Якщо тепла бракує, починають звужуватися, щоб зберегти його в тілі. За деяких обставин ці процеси порушуються.

Зараз ви читаєте новину «Неспроста: назвали 7 причин мерзлякуватості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі