пʼятниця, 05 квітня 2019 18:07

Назвали продукти, які запобігають утворенню тромбів

Назвали продукти, які запобігають утворенню тромбів
1 із 4 людей у всьому світі помирає від спричинених тромбозом патологій. ФОТО: express.co.uk

Тромби представляють собою згустки крові. Формуються вони в кровоносних судинах. Поступово збільшуються. Досягаючи певних розмірів, починають перешкоджати вільному току крові. У таких випадках спричинюють інфаркти, інсульти, ішемію кишечника й інші небезпечні стани. З часом можуть відірватися від судинної стінки й потрапити в легені або серце. Наслідком цього часто виявляється смерть.

Які продукти допоможуть попередити появу в судинах тромбів, розповів Hhdresearch.

1. Вода. Зневоднення призводить до загущення крові і, як наслідок, до формування в ній тромбів. Щоб не допустити цього слід протягом дня випивати від 1,3 до 1,8 літрів води. Перевірити, чи достатньо організмові рідини, можна за кольором сечі. Якщо немає проблем з нирками й сечівником, вона має бути світло-жовтою. Насичений колір сечі свідчить про нестачу води.

2. Ківі. Вживання 2-3-х таких плодів на день допомагає зменшити активність тромбоцитів — клітин крові, з яких формуються згустки. Це дозволяє значно знизити ризик появи тромбів. На додачу споживання ківі сприяє зниженню рівня холестерину. Аналогічними властивостями володіють апельсини, полуниця, чорниця, журавлина, родзинки й чорнослив.

3. Прянощі. Часник, чебрець, карі, куркума, каєнський перець, паприка, м'ята, імбир — усі вони здатні розріджувати кров й тим самим знижувати ризик утворення в ній тромбів.

4. Оливкова олія. Для здоров'я серцево-судинної системи є кориснішою за інші види рослинного жиру. В основному завдяки наявності в ній фенолів — речовин, здатних перешкоджати формуванню тромбів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прихована загроза: після прийому "безпечної" таблетки жінку паралізувало

5. Горіхи й цільнозернові крупи. Вони є відмінним джерелом вітаміну Е, який перешкоджає загущенню крові й утворенню в ній згустків. Особливо рекомендуються до споживання волоські й лісові горіхи, мигдаль, цільнозернова вівсянка, пшениця.

6. Риба й насіння. У них містяться омега-3 жирні кислоти. Ці речовини покращують кровотік і запобігають потовщенню судинних стінок. Багатими на омега-3 жирні кислоти є оселедець, скумбрія, лосось, анчоуси, сардини, соняшникове насіння й насіння льону.

7. Виноградний сік і вино, особливо червоне. Вони містять велику кількість флавоноїдів — речовин, які контролюють активність тромбоцитів.

У більшості людей в організмі щодня утворюються згустки крові, проте завдяки злагодженій роботі кровоносної системи вони розсмоктуються й не викликають жодних проблем. Становлять небезпеку у разі застою крові.

Зараз ви читаєте новину «Назвали продукти, які запобігають утворенню тромбів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі