четвер, 27 січня 2022 12:38

МОЗ назвало дату запуску електронних рецептів на антибіотики

МОЗ назвало дату запуску електронних рецептів на антибіотики
Рецепт на антибіотики можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Фото: pixabay.com

Із 1 квітня купити антибіотики в аптеках можна буде лише за електронним рецептом.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу 27 січня, передає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо сімейний лікар у відпустці

"У квітні антибіотики, які зареєстровані в Україні, відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Запуск електронного рецепта вирішить проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів, і головне — допоможе запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів.

Адже сьогодні, згідно з даними Центру громадського здоров'я, майже 64 відсотки людей помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання і застуду можна лікувати антибіотиками. Тому маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, яке призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і дедалі менше захищають від інфекцій", - сказав Ляшко.

Лікар призначатиме антибіотик, вказуватиме спосіб застосування та тривалість прийому. Ця інформація фіксуватиметься в електронному рецепті. Пацієнт зможе в аптеці обрати будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

Щоб отримати електронний рецепт, людина повинна бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров'я. Рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.

Наступним МОЗ планує запустити електронний рецепт на наркотичні засоби, згодом - на всі рецептурні препарати.

Національна академія наук України прогнозує різке зростання нових випадків інфікування коронавірусом у наступні два тижні. Добова кількість інфікованих українців може перестрибнути 50 тис.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ назвало дату запуску електронних рецептів на антибіотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі