четвер, 16 серпня 2018 03:28

Лікарі назвали найкорисніший для здоров'я овоч

Лікарі назвали найкорисніший для здоров'я овоч

Секрет довголіття китайського народу в звичайній капусті. Ця овочева культура не тільки одна з найпоширеніших у світі, а й одна з найкорисніших.

Склад і цілющі властивості капусти

Незважаючи на низький вміст жиру і калорій (25 калорій на 100 г), капуста дуже поживна.

Півсклянки капусти (75 г) містить:

4 г вуглеводів (в тому числі 1 г волокна і 2 г цукру) 1 г білка;

30-35% добової потреби вітаміну С;

81,5 мг вітаміну К; 11 мг магнію;

22 мг фолієвої кислоти вітамін В-6, пантотенову кислоту (вітамін B-5), піридоксин (вітамін B-6) і тіамін (вітамін B-1);

мінерали (кальцій, калій марганець, залізо і магній) антиоксиданти (холін, бета-каротин, лютеїн, зеаксантин) флавоноїди (кемпферол, кверцетин і апигенин).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успенський піст: календар харчування

Саме капуста збагачує наш організм такими важливими складовими, як індол-3-карбінол, лютеїн, зеаксантин, сульфорафан. Ці сполуки є потужними антиоксидантами і, як відомо, допомагають захистити від захворювань дихальної системи, раку товстої кишки і передміхурової залози, а також знижують в крові рівень "поганого" холестерину.

Завдяки високому вмісту вітаміну С, регулярне вживання капусти допомагає людському організму виробляти стійкість до інфекцій, знищуючи вільні радикали. Найвищу антиоксидантну цінність має синя капуста.

Мінерали в складі капусти контролюють частоту серцевих скорочень і кров'яний тиск, а також для утворення червоних кров'яних тілець. У 100 г капусти міститься 63% добової норми вітаміну К, впливає не тільки на згортання крові, але і грає не останню роль в метаболізмі кісткової тканини.

Крім того, вітамін К допомагає в профілактиці і лікуванні хвороби Альцгеймера, оскільки запобігає пошкодженню нейронів в головному мозку.

Вчені розвінчали міф про сіль. Здоров'ю більшості людей вживання солі нічим не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі назвали найкорисніший для здоров'я овоч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі