вівторок, 16 січня 2018 17:10

Комаровський про кір: найстрашніше, коли половина людей вакциновані

Комаровський про кір: найстрашніше, коли половина людей вакциновані
Комаровський розповів, як зупинити циркулювання кору Фото: styler.rbc.ua

Кір можна вилікувати тільки в інфекційних лікарнях, а не в приватних клініках. Там немає герметичних боксів. Це одна з головних особливостей кору. Це летюча вірусна інфекція, яка поширюється на відстань до 100 м, і уберегтися від неї не вийде ні у дітей, ні у дорослих.

Про це розповів педіатр Євген Комаровський.

"Якщо дитина хвора на грип може заразити тільки свій клас, то дитина з кором - всю школу. Інфекція дуже передається з потоком повітря. Наприклад, хворий на першому поверсі заражає людей свого під'їзду навіть з дев'ятого поверху.

За його словами, під час епідемії терміни вакцинації в 1 рік і в 6 років можуть зрушуватися.

"Без щеплення буде помирати одна дитина з тисячі. Це ціна, яку суспільство може заплатити за відмову від нього або ж просто вакцинувати дітей. Тоді кір зникає з цілої країни, адже у всіх виробиться імунітет до цієї хвороби", - сказав Євген Комаровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спалах кору в Україні був неминучим - Супрун

Лікар наголосив, що найстрашніше, коли половина людей вакциновані, а половина ні. Тоді починають хворіти ще й дорослі, які хворіють набагато важче.

Суспільство в ідеалі повинно бути щеплене на 95-96%. Тоді вірусу просто ніде буде циркулювати.

Зараз в Україні є близько 500 тис. доз вакцин від кору. У квітні очікується поставка ще 1 млн доз закупленої ЮНІСЕФ вакцини, повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Щотижня ми перерозподіляємо вакцини по регіонах. Якщо вакцини немає у вашій поліклініці, передзвоніть в обласний департамент охорони здоров'я", - сказала вона на брифінгу в Києві у вівторок.

Зараз ви читаєте новину «Комаровський про кір: найстрашніше, коли половина людей вакциновані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі