понеділок, 02 квітня 2018 17:57

Як вчасно розпізнати аутизм: 10 типових підказок

Як вчасно розпізнати аутизм: 10 типових підказок
По чому побачити аутизм: 10 яскравих ознак Фото: VistaNews.ru

2 квітня відзначають Всесвітній день поширення інформації про аутизм. Його проголосила Генеральна асамблея ООН 2007 році. Хворобу у світу діагностують в однієї дитини з п'яти тисяч.

"Поки немає пояснень, чому такий великий ріст рівня аутизму в світі. Але це означає, що він може постукати в будь-яку сім'ю. Поширення інформації про аутизм - запорука того, що сім'ї, в яких народжуються діти дощу, будуть рухатися правильним шляхом. Адже чим раніше буде виявлено аутизм у дитини, тим більший ефект дасть терапія захворювання", - каже нейропсихолог Інна Засоба.

Перші симптоми, після яких треба звертатися до нейропсихолога:

1. Немає прагнення до спільного переживання емоцій. У звичайної дитини це проявляється в тому, що їй хочеться привернути увагу близької людини до того, що йому подобається

2. Не відгукується на ім'я, інше звернення (псевдоглухота).

3. Відсутність жестів затвердження, заперечення, вітання, прощання. Звичайна дитина може співпрацювати за допомогою жестів ( "дай", "поки", "ні", "так"). Дитина аутистичності спектра навіть якщо використовує вказівний жест, то при цьому не дивиться на маму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідили 10 цікавих фактів про аутизм

4. Змінене ставлення до фізичного контакту. Воно проявляється в неприязні або у виборчій взаємодії.

5. Незвичайність улюбленого об'єкта уваги (постійно розглядає яскрава пляма, орнамент килима).

6. Порушення зорового контакту: відсутність фіксації погляду на обличчі людини, активне уникнення погляду в очі, погляд "повз", "крізь", нерухомий, застиглий, переляканий.

7. Відсутність "почуття краю": дитина небезпечно звисає за борт коляски, норовить вискочити на проїжджу частину вулиці, зістрибнути з висоти, зайти на глибину.

8. Невміння постояти за себе, немає захисної агресії.

9. Обертання перед очима пальців, коліс іграшки, включення і виключення світла, пересипання мозаїки; м'яття і розривання паперу, шурхіт целофановими пакетами, розгойдування скрипучих стулок дверей.

10. Вперте смоктання тканин, облизування предметів.

Що робити з дитиною:

На думку консультанта з прикладного аналізу поведінки Ольги Стасюлайтіс, розлад аутистичного спектру найчастіше помічають після 2-3-х років. І це в кращому випадку: іноді це відбувається, коли дефіцити в розвитку дитини вже виражені яскраво.

"Чим раніше почнеться інтенсивна терапія раннього втручання, тим менше буде проявів симптомів аутизму в більш старшому віці, і тим більше шансів пристосувати дитину до самостійного життя", - впевнена фахівець.

Добре себе зарекомендувала в усьому світі АВА-терапія. Під час неї все складні навички (творча гра, вміння дивитися в очі і ін.) Розбиваються на дрібні блоки - дії. Кожне з них розучується з дитиною окремо, потім дії з'єднуються в ланцюг, утворюючи складне дію.

Правильні закріплюються до автоматизму, неправильні строго присікаються (дорослий досить жорстко керує діяльністю дитини).

Зараз ви читаєте новину «Як вчасно розпізнати аутизм: 10 типових підказок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі