вівторок, 15 жовтня 2024 02:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Десна стала першою повністю мертвою річкою в Європі - Guardian

Десна стала першою повністю мертвою річкою в Європі - Guardian
Десна стала мертвою річкою. Фото: Кореспондент

Десна стала першою повністю мертвою річкою в Європі.

Місцеві жителі раніше могли пити воду з крана та купувати рибу на ринку. Тепер же водою з Десни не можна навіть поливати городи, пише The Guardian.

Центральний пляж Чернігова закрили, також ввели заборону рибалити, купатися, брати воду з річки, щоб напувати худобу чи поливати.

"Десна була однією з найчистіших наших річок. Це величезна катастрофа. Понад 650 кілометрів забруднено. Жоден організм не вижив. Це безпрецедентний випадок", - заявив начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Сергій Жук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забруднення Сейму і Десни: якість води біля Києва і Броварів відповідає нормі - Міндовкілля

Риба та інші річкові жителі просто задихнулися. У Батурині, який стоїть на Сеймі, 29 серпня вміст кисню впав до нуля. Наступного дня він підвищився до 0,1 міліграма на кубічний дециметр. Для дихання риби необхідно не менше 4 міліграмів на кубічний дециметр.

Надзвичайники за допомогою компресорів закачали кисень у річку. Це має дати шанс на виживання рибі, яка могла залишитися. Дощі трохи вимили токсини. Але щоб відновити річку, знадобляться роки, а екологічне лихо припиниться тільки з кінцем війни, зазначає видання.

Токсична пляма, яка рухалася з російського Тьоткіно, з'явилася приблизно 17 серпня. Приблизно за місяць, 11 вересня, в селі Слабин на Чернігівщині помітили першу мертву рибу.

Уже за тиждень береги Десни були забиті мертвою рибою. Живими були тільки жаби, усе жахливо смерділо. Волонтери скидали рибу в мішки, вивозили і закопували. Навколо Чернігова зібрали 44 тонни мертвої риби, але в річці її ще багато.

Забруднення річки Сейм, а відтак і Десни можна вважати не тільки екоцидом, але й спланованою диверсією росіян, котрі буквально нищать усе живе.

Десна з'єднується з водосховищем у Київській області.

Зараз ви читаєте новину «Десна стала першою повністю мертвою річкою в Європі - Guardian». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі