неділя, 29 січня 2017 09:30

Як забруднене повітря отруює організм

Як забруднене повітря отруює організм
Фото: golden-inform.ru

Загазоване повітря мегаполісу поступово отруює організм. Про це заявили канадські науковці.

Вони попросили піддослідну Джулію посидіти в герметичній скляній камері розмірами 1,2 на 1,8 м і 2,1 м заввишки і дивитися канал Netflix на своєму айпаді.

Час від часу вона сідає на велотренажер, щоб змінити ритм дихання. Обсяг вихлопних газів, які вони вдихає, дорівнює ступеню забруднення повітря у таких великих містах, як Мехіко чи Пекін.

Джулія дихає в камері газами дизельного генератора дві години. Після цього її відвозять на таксі в лікарню Святого Павла, де вона знову сідає на велотренажер.

Потім вона проходить в іще меншу камеру, розміром як телефонна будка, де дихає у спеціальну трубку.

Роботу легень Джулії реєструють приладом, а в лабораторії досліджують зміни у складі її крові і сечі, а також у легеневої функції.

Пульмонолог Кріс Карлстен бере зразок її легеневої тканини, вставивши їй у горло спеціальну трубку і вколовши анестезію.

Дослідження показало, що лише дві години вдихання забрудненого повітря впливає на гени людини.

За допомогою цього дослідження науковці намагаються зрозуміти, що відбувається з людським організмом, коли він дихає забрудненим повітрям.

Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що до 2030 року хронічне обструктивне захворювання легень стане третьою з основних причин передчасної смерті у світі.

У 2015 році автомобільний гігант "Фольксваген" зізнався, що підробляв тести на забруднення повітря

У самому лише Лондоні через погану якість повітря вмирає майже 100 тисяч людей щороку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися хропіння

Атмосферне забруднення, неправильне харчування і стрес "можуть вмикати або вимикати певні гени, а також впливати на взаємодію між генами і клітинами.

"Легенева тканина залишається на місці, але в ній з'являються великі "діри", які більше не здатні до газообміну, в результаті чого у кров не потрапляє достатньо кисню", - пояснює вчений Хірота.

Зараз ви читаєте новину «Як забруднене повітря отруює організм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі