вівторок, 19 березня 2019 14:56

Як відрізнити звичайну родимку від небезпечної

Як відрізнити звичайну родимку  від небезпечної
Родимки можуть з'являтися в будь-якому віці, тож поява нової плямки на шкірі не є 100-відсотковим проявом злоякісного процесу. ФОТО: healthcentral.com

У 80% випадків меланома розвивається в результаті переродження доброякісної родимки. Зазвичай призводить до цього надмірний вплив ультрафіолету, хоча ставати злоякісними можуть й утворення, розташовані на захищених від сонця ділянках тілах. Найчастіше розвиваються меланоми на спині, грудях і кінцівках.

У нормі родимка є плоскою або трохи виступає над рівнем шкіри. Має форму правильного кола або овалу. Краї її повинні бути рівними, пише healthcentral.

Здорові родимки зазвичай симетричні: якщо умовно провести посередині такого утворення лінію, обидві половинки мають бути однаковими. Зміна форми може свідчити про переродження.

Текстура родимки повинна бути гладкою. Поява на ній наростів, лущення або струпу — усе це є тривожним знаком й потребує консультації дерматолога. Звернутися до лікаря слід й у випадку, якщо краї утворення стали "посіченими".

Немає приводу для хвилювань, якщо родимка менша за 0,6 см. Більші слід регулярно оглядати на предмет змін у кольорі, текстурі й розмірі.

Нормою є, якщо під впливом сонячних променів родимка злегка потемніла. Насторожити ж повинні різкі зміни кольору: від блідого на темно-коричневий, зі світло-шоколадного на чорний. Тривожною ознакою є поява нерівномірного забарвлення. Приміром, якщо родимка посередині чорна, а по краям червона,рожева чи ледь темніша від кольору засмаги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уважна глядачка врятувала телеведучого від раку

Здорова родимка не повинна боліти. Якщо кровоточить, сочиться, свербить або зумовлює підвищену чутливість шкіри, це може бути симптомом переродження.

Особливо уважними до стану родимок слід бути тим, у кого в родині були випадки захворювання на рак шкіри.

Меланома — одна з найбільш агресивних форм раку. Розвивається із клітин, що виробляють пігмент меланін. Він поглинає ультрафіолетове випромінювання й надає шкірі кольору засмаги. Меланома швидко росте й починає розсіювати метастази по всьому організму, через що відбувається ураження багатьох органів. Головною профілактикою проти меланоми є вчасна діагностика, важливою частиною якої виступає самообстеження.

Зараз ви читаєте новину «Як відрізнити звичайну родимку від небезпечної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі