четвер, 09 листопада 2017 23:28

Як вберегтися від зараження гепатитом А

Як вберегтися від зараження гепатитом А
Гепатит А є хворобою брудних рук Фото: PMG.ua

Останнім часом почастішали випадки зараження гепатитом А. На відміну від гепатитів В і С, він не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров'я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Заразитись можна через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Хвороба найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.

Симптоми гепатиту А: підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, сеча стає темнішою, пожовтіння шкіри і білків очей.

В дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з'являється у 70% випадків.

За даними ВООЗ, найчастіше гепатит А з'являється у дітей раннього віку. Однак захворіти може кожен. Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно зміцнити імунітет восени - поради імунолога

Профілактика гепатиту А:

1. Обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

2. Перед вживанням кип'ятіть воду 10 хвилин, а потім дайте їх відстоятися.

3. Мийте овочі та фрукти перед вживанням.

4. Відмовитись від самолікування

Найбільше захворюваність на гепатит А зросла серед дітей від 1 до 4 років.

Станом 07.11.2017 року в Україні зареєстровано 22 групових захворювання на вірусний гепатит А, де захворіло 157 особи, з них 122 дітей.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, за 9 місяців 2017 року в Україні захворіло на гепатит А 1906 осіб. За аналогічний період минулого року зареєстровано 1736 осіб. Тобто загалом по Україні показник захворюваності зріс на 9%. Серед дітей віком 1-17 років захворюваність на гепатит А зросла на 14,4%

Зараз ви читаєте новину «Як вберегтися від зараження гепатитом А». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі