вівторок, 09 липня 2019 15:02

Як діабет і депресія пов'язані з переглядом телевізора: пояснення від Супрун

Як діабет і депресія пов'язані з переглядом телевізора: пояснення від Супрун
Уляна Супрун радить менше дивитися телебачення. Фото: з відкритих джерел

Війна триває не тільки за території, але й за розуми громадян. Варто слідкувати за інформаційною гігієною та менше дивитися телебачення. Це вкрай шкідливо для здоров'я.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала у Facebook.

"Сидіння на дивані протягом тривалого часу підвищує ризики серцевих-судинних хвороб, діабету 2-го типу, деяких видів раку і передчасної смерті. Водночас має й негативні наслідки для психічного здоров'я", - каже урядовиця.

В одному з досліджень виявлено, що люди, які дивляться телевізор більше ніж 3 год. на день, мали вдвічі вищі ризики передчасної смерті порівняно з тими, хто дивився менше 1 год.

Є дослідження, які вказують, що кожна година перегляду телевізора після 25 років зменшує тривалість життя майже на 22 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ пропонує заборонити спалювати листя і посипати дороги сіллю

Разом із низьким рівнем фізичної активності звичка дивитися телевізор впливає і на когнітивні навички в майбутньому — сповільнення швидкості обробки інформації та запам'ятовування. Поєднання малорухливості та переглядання телевізора близько 3-х год. на день — одна з найбільш руйнівних комбінацій для роботи мозку.

Через надмірне переглядання телевізора можуть виникати проблеми із засинанням і браком глибокого сну.

Страждає й психічне здоров'я:

▪ Перегляд телебачення понад міру впливає на наш настрій. Особливо це стосується новин. Погані новини негативно впливають на настрій і сприяють відтворенню негативних емоцій. Така зміна настрою посилює особисті турботи, навіть коли вони не мають прямого відношення до новин, які транслюються.

▪ Доведено, що люди, які почуваються нещасливими, більше дивляться телебачення. Натомість ті, що почуваються щасливішими, читають газети, книги та спілкуються.

▪ Надмірний перегляд телебачення може посилювати симптоми депресії.

Як зробити перегляд телевізора безпечнішим для здоров'я:

▪ Регулярно вставайте і рухайтеся. Покладіть подалі від себе пульт дистанційного керування, щоб виникала потреба частіше підійматися та не сидіти на одному місці. Або ж під час перегляду робіть якусь домашню справу, що не вимагає сидіння, наприклад, прасування речей.

▪ Не робіть перегляд телевізора виправданням, щоб поїсти нездорову їжу. Обирайте більш корисні снеки або взагалі уникайте будь-якої їжі перед телевізором.

▪ Дбайте про свою інформаційну гігієну. Будьте більш відкритими до інших поглядів, аналізуйте інформацію, зіставляйте факти та мисліть критично.

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку "Життя без смартфона". Вона присвячена Міжнародному дню музеїв.

Зараз ви читаєте новину «Як діабет і депресія пов'язані з переглядом телевізора: пояснення від Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі