понеділок, 02 травня 2016 05:10

Зуби після їжі полощуть солоною водою

Автор: ФОТО З САЙТА www.coltene.com
  Тріщини зубної емалі маскують за допомогою вінірів — тонких пластинок, встановлених на передню поверхню зуба
Тріщини зубної емалі маскують за допомогою вінірів — тонких пластинок, встановлених на передню поверхню зуба

— Чищу зуби двічі на день, а вони всі до одного вже пломбовані — жодного цілого, — нарікає перед кабінетом стоматолога черкащанка Юлія Косинська, ­32 роки. — Може, винні цукерки?

— Важливо не скільки солодкого людина з'їсть, а як довго цукор контактує із зубами, — говорить лікар-стоматолог Роман Соколюк, 46 років. — Бактерії живуть у роті постійно. А цукерки, які повільно розсмоктують, та солодкі напої їх підживлюють. Тож "наївшись" цукру, бактерії виробляють кислоту, що й руйнує зубну емаль. Кислоти осідають на зубах і ­після перекусу. Якщо після їди прополоскати рот водою, краще підсоленою — змиєте їх.

— Ще одне правило: не вживайте дуже холодні чи гарячі страви й напої. Зуби від цього тріскаються, мов крига, занурена в окріп. Регулярно відвідуйте стоматолога. Коли кажу про це — відмахуються. Лікар помітить карієс одразу, а ви відчуєте дірку в зубі тоді, коли туди потраплятиме їжа.

Ретельний догляд за зубами зміцнює імунітет. Тоді рідше застуджуються.

— Кальцій молочних продуктів захищає емаль від перепадів температури. За його нестачі зуби кришаться. Риба містить фосфор, що регулює правильний розподіл кальцію. Буряки, мед, гарбузи — фтор, без якого емаль не протистоятиме кислотам. А печінка, гречка й абрикоси містять залізо, без якого порушується кровообіг у яснах і розвивається пародонтоз.

Зараз ви читаєте новину «Зуби після їжі полощуть солоною водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі