вівторок, 12 грудня 2017 07:06

Лікарі відрощують вуса для ранньої діагностики раку простати

Автор: ФОТО: Катерина Романчук
  Онкологу Юрієві Вітруку збриває вуса перукар із закладу ”Плющ”. Відрощував їх місяць для міжнародної акції ”Вусатий листопад”
Онкологу Юрієві Вітруку збриває вуса перукар із закладу ”Плющ”. Відрощував їх місяць для міжнародної акції ”Вусатий листопад”

Хвороба проявилася болем у кістках

Онкологи Національного ін­ституту раку підтримали міжнародну акцію Мовембер — у перекладі з англійської "Вусопад". Звідти й пішла назва "Вусатий листопад". Із першого листопада одночасно перестали голитися на місяць. На зміну іміджу відважилися, щоб нагадати чоловікам про необхідність щорічного обстеження в уролога.

— Наша мета — спонукати чоловіків відвідати уролога. Якщо пацієнт чи знайомий питає, нащо я відростив вуса, запитую його, чи здав аналіз на рак простати, — говорить 40-річний Юрій Вітрук, завідувач відділення пластичної та реконструктивної онкоурології в Національному інституті раку. — Це одна з найбільш розповсюджених пухлин у чоловіків. Успішно лікується. Але що вище стадія, то більше витрачає держава й пацієнт на лікування. Тому ми хочемо привернути увагу чоловіків до здоров'я.

Акцію започаткували австралійські лікарі 2004 року. Має лозунг: "Будь чоловіком — сходи до уролога". Її підтримує 21 країна. В Європі та Америці до неї долучаються не тільки медики, а й свідомі громадяни. Також збирають кошти на нові дослідження в онкології.

В Україні про збір грошей поки не йдеться. Головна мета — поінформувати пацієнтів і нагадати їм про обстеження.

— На початку хвороба протікає непомітно. Проявляється тільки на пізніх стадіях, коли лікування вже не допомагає. Тому всім чоловікам після 40 років потрібно обстежуватися. Робити раз на рік аналіз крові на простатспецифічний антиген — ПСА. Це білок, що синтезується передміхуровою залозою. Якщо його показники підвищені, треба обстежитися в уролога. У приватних клініках аналіз коштує 150 гривень, в Інституті раку безкоштовний.

Недавно приходив до мене на прийом 64-річний хворий із болем у суглобах. На чоловічі органи скарг не мав. Пацієнта до мене направив ортопед. Бо на обстеженні виявив множинні метастази в кістках. Ми зробили тест на рівень ПСА в крові. Виявили запущену форму раку передміхурової залози. Променеву терапію чи операцію вже запізно робити.

Біль з'явився в чоловіка тільки місяць тому.

— Рак простати — гормонозалежна пухлина. Тому пацієнтові призначили гормони, які блокують вироблення тестостерону в яєчках. Так контролюємо ріст пухлини, — каже Вітрук.

500 млн людей у світі хворіють на рак простати. Це кожен шостий чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі відрощують вуса для ранньої діагностики раку простати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі