понеділок, 08 січня 2018 07:06

На день достатньо 100 грамів м'яса

— Здорове харчування — не обов'язково дороге задоволення. Продукти, які дають життєво необхідні поживні речовини, доступні кожному. Головне — харчуватися максимально різноманітно, — розповідає столичний дієтолог із 23-річним стажем Галина Незговорова.

За останніми даними Всесвітнього конгресу з дієтології, щодня треба їсти хоча б чотири види свіжих фруктів та овочів. Також — одну-дві порції будь-якої каші: пшоняної, гречаної чи вівсяної. Це збереже організм здоровим довгі роки, каже лікар.

— Організму необхідні бобові. Це один із найбільш поживних рослинних білків. Обов'язково в раціоні повинна бути зелень. Її можна вирощувати навіть удома на підвіконні круглий рік. Якщо їсте хліб, обирайте цільнозерновий. Обмежте вживання дріжджового. Не забувайте про горіхи. Якщо купуєте в невідомого виробника, перед споживанням краще потримати їх у гарячій духовці. Так їх "знешкодите". Горіхи — гарний варіант замість солодощів, — говорить Галина Незговорова.

Рослинних олій людина має в день вживати не менше трьох десертних ложок. Споживання солі слід обмежувати. Її варто брати йодовану: в нашому регіоні йоду не вистачає.

— Із білкових продуктів — обов'язково одне яйце на день. Жовток має бути рідким: лише тоді принесе користь. На день достатньо 100 грамів якісного м'яса. Найкраще — не свинина чи яловичина, а курка або кролик. Має бути риба нежирних сортів. І кисломолочні продукти, — додає ­дієтолог.

Якщо купуєте йогурт, дивіться, щоб не мав так званих натуральних фруктів. За ними маскуються хімічні добавки.

— Краще пити молоко. Воно містить багато корисних речовин. І кальцій, і фосфор, і калій, і магній. А ще — амінокислоти та мікронутрієнти. Білки, жири і вуглеводи, які є в молоці, дуже добре засвоюються, — пояснює лікар.

Зараз ви читаєте новину «На день достатньо 100 грамів м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі