понеділок, 03 червня 2019 06:41

Стопу вночі вирівнюють ремінцями

Автор: WWW.MEDMAG.UA
  Пластикову шину від кісточки на стопі носять кілька місяців. Ноги перестають боліти
Пластикову шину від кісточки на стопі носять кілька місяців. Ноги перестають боліти

— Тепло прийшло, а нічого не можу взути путящого. Так чекала пологів, щоб можна було стати на каблуки. Не виходить, бо виникла проблема. Лікар сказав, що через гормональні збої в мене почала рости кістка на нозі біля великого пальця. Таке ж було в мого батька, — розповідає киянка Леся Плакидюк, 29 років. — Поки що ношу бандаж, щоб зжати стопу. Взуття не допоможе, бо натирає, і кісточка запалюється.

— Проблема в людей є, а назви їй немає. Щоб хоч якось вирізняти цю хворобу, вчені назвали її халюс вальгус — у перекладі скривлений палець, — розповідає Григорій Максимець, 44 роки, ортопед із Пущі-Водиці Київської області. — Щоб зменшити навантаження на стопу, треба його розподілити. Для цього кладуть у взуття ортопедичні устілки, що зупиняють деформацію.

Хвороба передається генетично чи від носіння незручного взуття з вузьким носом. Також впливає каблук вище 5 см, бо збільшується тиск на передню частину стопи й пальці вдавлюються в туфлі. Поступово передня частина стопи розширяється. Доводиться купувати взуття на два розміри більше. Крім цього, людина відчуває гострий біль.

— Мене пацієнти не перестають дивувати. Чого тільки не вигадують, аби обійти лікарню стороною. Посипають землею з кладовища й подрібненим аспірином із йодом. Це все одно, що в людини криві ноги. Їх чим хочеш масти, вони не випрямляться.

Якщо палець уже скривлений, його треба вирівняти й поставити на місце. Варто на стопу ремінцями прикріпити пластикову шину, що за ніч відтягує великий палець. На це йде кілька місяців. Ноги перестають боліти.

— Без лікування людині поступово стає важко ходити. І тоді вже доведеться робити операцію. Вирізають кісточку й закріплюють великий палець у правильному положенні. Перед тим роблять рентген стопи стоячи, щоб бачити її під час навантаження. За два дні після вдалого видалення можна ступати на ногу. Потім усе життя носити ортопедичне взуття. Треба враховувати, що після операції часто болять ноги на погоду.

Зараз ви читаєте новину «Стопу вночі вирівнюють ремінцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі