пʼятниця, 14 березня 2014 12:00

Солі в колінах відкладаються від м'яса

Черкасець 36-річний Олександр Кононенко другий місяць не їсть м'яса, не п'є кави. Так бореться з солями в суглобах.

— Лікарі виявили в мене подагру, — розповідає вранці на місцевому ринку, де торгує рибальським знаряддям. — У колінах відкладаються солі сечової кислоти. У батька були хворі ноги, то й у мене така біда. Посадили лікарі на строгу дієту, шоб калікою не став.

В Олександра торік почали боліти коліна.

— Ляжу ввечері відпочити, а коліна як почнуть нити. Крутюся, не знаю, куди ноги покласти. Усередині під чашечками пекло. Довго не міг заснути. Потім боліли щоразу, як присідав чи східцями йшов. Раніше 3-річного сина носив на плечах, а це кажу: "Синку, заболіла твоя конячка. Іди ножками, бо папка сам насилу виходить до квартири". На третій поверх після Нового року піднімався з великим трудом.

У січні лікарі виявили в Кононенка подагру.

— Пояснили, що мені від батька перейшла ця болячка. У крові багато сечової кислоти. Осідає в колінах, як сіль. Робить запалення, роз'їдає їх. Приписали дієту, заборонили м'ясо, кофе, горілку. Передзвонив матері в село, кажу, що можеш на цей рік бройлерів на мене не брать. І аж трохи не заплакав. Дуже шкода, бо від м'яса мушу відмовитися на все життя, щоб держать у нормі ту кислоту. Ну, може, на свято шматочок чи пиріжок з печінкою.

За два місяці дієти рівень кислоти впав утричі. Суглоби майже не болять.

— Кум каже, шо я став вигодний для сім'ї, бо м'ясо, ковбаси не їм, — сміється Кононенко. — А я йому: то тепер же вдвічі більше хліба йде, картоплі, борщу. Калорії треба якось поповнювати.

Столичний терапевт 35-річна Тетяна Петренко говорить, що схильність до подагри — спадкова.

— У кожної людини в крові є сечова кислота. Організм регулює її рівень, а в декого трапляється збій, її стає забагато. Утворює солі, що осідають у суглобах, найчастіше в колінах чи пальцях ніг. Солі накопичуються під шкірою вух. Коли виходять на поверхню, на краю вуха видно білий наліт.

Найбільше кислоти утворюється через уживання м'яса, бобових, кави, чаю, помідорів і горілки.

— Цікаво, що хворі на подагру розумні, активні, непосидючі, — додає фахівець. — Не бачила серед них худих. Зазвичай гарні, з рожевими пухкенькими щічками.

Зараз ви читаєте новину «Солі в колінах відкладаються від м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі