понеділок, 08 липня 2019 07:00

Солодощі пришвидшують розвиток геморою

Автор: WWW.UARP.ORG
  Причинами геморою є запори, сидячий спосіб життя та підняття важкого
Причинами геморою є запори, сидячий спосіб життя та підняття важкого

— Сидіння на унітазі довше п'яти хвилин спричиняє геморой, — розповідає Дмитро Шамрай, 30 років, хірург-проктолог, асистент кафедри хірургії №1 Київського медичного університету. — Корисніше сидіння наприсядки. Хвороба помолодшала на 15 років, бо люди перебираються працювати в офіси. Не рідкість 20-річні пацієнти. Багато програмістів.

Геморой — розширення вен і артерії, від чого збільшується судинна тканина анального каналу. З часом органи починають випадати назовні. Причинами є запори, сидячий спосіб життя, підняття важкого. Також під загрозою вагітні у третьому триместрі через відтік крові від малого тазу. Хвороба починається з кровотеч, які посилюються від запорів, алкоголю чи фізичних навантажень. Без лікування за рік-два геморой переходить у хронічну стадію. Починається свербіж, біль у задньому проході.

Для діагностування геморою та анальних тріщин достатньо огляду проктолога. Хворим призначають анаспопію одноразовим анаскопом. Він схожий на прозорий пістолет, що вводять у пряму кишку для виявлення внутрішніх вузлів. Продається в аптеці, як і стерильні гінекологічні набори для жінок.

— Колоноскопія — обстеження із трубкою з камерою не може оцінити стадію геморою, бо бачить глибшу картину — товстий кишечник.

У разі підтвердження діагнозу призначають послаблювальні препарати для внутрішнього геморою та свічки — для зовнішнього. Якщо випадають внутрішні тканини, допоможуть мазі з протизапальним ефектом. Вони ще й зміцнюють стінки вен. Корисні теплі ванночки з розчином солі або відваром ромашки.

— Погано діє на стінки прямої кишки гостра і смажена їжа. Також треба відмовитися від випічки, солодощів і шоколаду. Більше їсти овочів і фруктів, щоб прискорити проходження їжі в кишечнику. Це й буде профілактикою геморою.

Корисні фізичні вправи: ножиці, берізка, маршування на місці. Вони зміцнюють стінки судин прямої кишки, захищають від застою крові, зміцнюють мускулатуру кишечника і черевної порожнини. Під час виконання вправ не потрібно сильно напружувати м'язи. Все розпочинається з мінімальних навантажень, які збільшуються поступово, плавного їх виконання, без ривків. Також дозволені їзда на велосипеді, веслування і верхова їзда.

— Заборонені тренування з підніманням гантель, глибокі присідання, нахили у сторони, махи ніг, підйом і скручування їх. Ці вправи підвищують внутрішньочеревний тиск та перена­пружують м'язи внизу живота.

Зараз ви читаєте новину «Солодощі пришвидшують розвиток геморою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі