понеділок, 20 травня 2019 06:51

При варикозі шкодить гаряча ванна

Автор: www.kineziomassage.com.ua
  При лікуванні варикозу хворому видаляють вену, а за два тижні запаюють лазером або склеюють дрібні судини медичною піною
При лікуванні варикозу хворому видаляють вену, а за два тижні запаюють лазером або склеюють дрібні судини медичною піною

— Після третіх пологів ходжу у штанях. Повилазили вени на ногах. Боюся, щоб не полопали, — розповідає Ольга Сологуб, 37 років, із міста Жовква Львівської області. — У мами була така біда. Якось вена стрельнула, то миска крові натекла. Добре, що перев'язали й сусід у лікарню завіз.

— Варикоз — хвороба, що триває все життя. Ми її не виліковуємо, а зупиняємо перехід у важку форму, — говорить судинний хірург 40-річний Олександр Борківець із госпіталю Міністерства оборони. — Хворим потрібно зробити дуплексне сканування судин — ультразвукову діагностику. Воно покаже реальний стан вен із середини і буде ясно, чи потрібна операція. Якщо глибокі судини в нормі, то поверхневі можна прибирати. В них тільки застоюється кров, від чого набрякає шкіра і з'являються крововиливи.

Коли нічого не робити, варикоз розвиватиметься і торкнеться глибоких вен і клапанів. Це призведе до тромбозу. Тромб може перекрити легеневу артерію, і в людини зупиниться серце. Щоб цього не сталося, потрібно видаляти уражені вени, особливо великі. Жінкам, які планують вагітність і мають варикоз, варто порадитися з флебологом.

— Часто кажуть, що варикоз є жіночою проблемою. Це міф. Чоловіки теж часто хворіють, просто до лікарів не звертаються. До нас приходять, коли на ногах є опуклі сині вени й темні плями.

При лікуванні варикозу хворому видаляють вену, а за два тижні запаюють лазером або склеюють дрібні судини медичною піною. Можна видаляти не всю вену, а тільки змінені частини. Після цього пацієнт перебуває у лікарні два дні. Починає ходити наступного дня після операції.

— Для людей із проблемними венами шкідливі сауна, гаряча ванна й засмага. Не рекомендується ходити по підлозі з підігрівом. Усе, що підсилює приплив крові до ніг, навантажує венозну систему. Що корисно для суглобів, не добре для вен.

У групі ризику люди із зайвою вагою.

— Вага повинна дорівнювати росту людини в сантиметрах мінус 100. Щоб не набирати зайвого, треба їсти багато клітковини, що дає тривале відчуття насичення і захищає від переїдання. Вона є у фруктах, овочах, горіхах і бобах. Ці продукти ще містять колаген, що зміцнює судинну стінку.

Зараз ви читаєте новину «При варикозі шкодить гаряча ванна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі