вівторок, 03 квітня 2018 05:30

"Після того, як знову натягнув на себе повне спорядження, грижа випала повторно"

 

— Звернувся до нас 45-річний військовослужбовець із Маріуполя. Сильно заболіла ліва нога, пішов до місцевих невропатологів. Його поклали на два тижні в лікарню. Стало легше. Потім повернувся на службу і біль виник знову. І найгірше — в нього обвислі обидві стопи, — розповідає Олександр Швець із Міжнародного центру нейрохірургії.

Магнітно-резонансна томографія показала, що чоловік має грижу в поперековому відділі.

— Військові, особливо в зоні АТО, мають великі навантаження на хребет. Повне спорядження — каска, бронежилет, автомат — важать понад 30 кілограмів. Тому й випадають грижі. Але вони мають здатність усихати. Чоловік повинен був лікуватися не менш як місяць. Два тижні — мало. Після того, як знову натягнув на себе повне спорядження, грижа випала повторно. Й перетиснула нерви, що йдуть до ніг. Тому і виник парез — обвислі стопи.

Два тижні чоловік лікувався крапельницями, але це йому не допомогло. Тоді медики скерували пацієнта в Міжнародний центр нейрохірургії.

— У такому випадку крапельниці — це втрата часу. Коли виникає параліч або парез, оперувати потрібно терміново. Інакше нерв відімре і функція стопи не відновиться. Ми одразу поклали його на операцію. Була складна, тривала 2 години, доки забрали грижу з каналу хребта. Був ризик, що сила в стопах не повернеться. Бо при парезі слід робити операцію протягом тижня. Але пацієнтові пощастило, сила в стопах відновилася повністю. Так рідко стається. Я сам здивувався.

Чоловік місяць має провести на лікарняному. На повне відновлення піде від двох до чотирьох місяців.

— Рекомендуємо йому звільнитися зі служби чи перейти на іншу роботу, не таку травматичну для хребта. Носіння важкого спричинить повторне випадіння грижі.

Запис на консультацію проводять за телефонами: 0(44) 592 90 79, 0(68) 369 14 07, 0(93) 945 48 75.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

м. Київ, Центральна клініка, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21;

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «"Після того, як знову натягнув на себе повне спорядження, грижа випала повторно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі