понеділок, 10 вересня 2012 06:30

Печінку чистять теплою олією

Очищувати печінку оливковою олією можна не всім.

— У мене невеликі камені в жовчному, — каже тернополець Олег Донцов, 50 років. — Лікар порадив, щоб не доводити до операції, чистити печінку народним методом. Роблю це раз на три місяці.

За чотири дні до чистки їсть лише овочі, фрукти і зелень. П'є буряковий сік. У день очищення — тільки теплу воду. Зранку вдягається тепліше. Після обіду прикладає до правого боку грілку з гарячою водою. Тримає її кілька годин, щоб печінка добре прогрілася. Обідає овочами, потім нічого не їсть.

— Близько сьомої вечора, коли бік достатньо сильно розігрітий, випиваю склянку оливкової олії. Вона має бути кімнатної температури, але що тепліша, то краще. Роблю це на голодний шлунок — так олія подіє краще. Сьорбаю потроху, щоб не нудило, і запиваю водою. Занюхую шкіркою чорного хліба.

Коли не може пити олію, розмішує у склянці води дві столові ложки сорбіту. Випиває по півсклянки з перервою в 15 хв. Лягає або сідає з грілкою на правому боці.

— Коли стає краще, можу поїсти. Вичавлюю в соковижималці багато соку — змішую буряк, яблука і моркву. Яблука беру кислуваті, тоді виходить смачніше. За 2-3 години починається сильний пронос. Після цього ще трохи тримаю грілку.

Починає їсти, лише коли відчує апетит. З'їдає салат зі свіжої зелені з лимонним соком. Наступного дня — кашу на воді з маслом. Далі утримується від м'яса і риби, бульйонів, білого хліба, гострого. Їсть салати, каші, овочі, горіхи, картоплю, сир.

— Деякі камені виходять не одразу, то печінка трохи болить. Тоді за місяць ще раз повторюю процедуру. УЗД показує, що камінці стають меншими.

Таке очищення може призвести до забивання жовчних протоків, каже столичний гастроентеролог Людмила Науменко, 32 роки.

— Це ризикований метод. Рекомендувати його всім не можна. Хто схильний до закрепів і точно не має каменів у печінці або жовчному міхурі — може ним скористатися. Інколи це допомагає, виганяє жовч. У кого є камені, але невідомо, якого розміру і де, заборонено таке робити. Добре, якщо камінь великий і не може зрушитися. Дрібні можуть забити жовчні протоки. Тоді потрібна операція.

Зараз ви читаєте новину «Печінку чистять теплою олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі